Ekonomi
  • 30.6.2009 14:25

PETROLDE TAVAN FİYATA TEPKİ

DÖNDÜ SARIIŞIK / ANKARA

Bayilerin yarınki ulusal toplantının ardından eylem kararı alması bekleniyor.

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı Muhsin Aklan, düzenlediği basın toplantısında, EPDK'nın akaryakıtta tavan fiyatı uygulama kararına tepki gösterdi.

Kararın serbest piyasaya müdahale olduğunu ve bu duruma gerekçe sayılacak olağanüstü bir durumun bulunmadığını savunan Alkan, "EPDK'nın bu müdahaleyi yapabilmesi için, yani tavan fiyat tespitinde bulunabilmesi için petrol piyasasında rekabeti bozan, kısıtlayan veya engelleyen ve bu amacı taşıyan anlaşma veya eylemlerin varlığının
tespiti gereklidir. Bu anlaşma veya eylemlerin piyasadaki rekabeti veya piyasa düzenini bozucu etkilerinin oluşması gerekir. EPDK tarafından bu yetkinin kullanılabilmesi için petrol piyasasında rekabetin engellendiği, bozulduğu veya kısıtlandığının ortaya konulması ve hatta bu sonuçları doğuran anlaşma ya da eylemlerin tespitinin öncelikle yapılması gerekirdi. EPDK bu tespitleri yapmadan fiyatlara müdahale etmemeliydi. Bu nedenle yapılan en azından usul eksikliğidir ve dolayısıyla geçersizdir" diye konuştu.

"Bu karar serbest rekabet ortamında fiyatlara müdahalenin getireceği tüm olumsuzlukları beraberinde getirecektir. İç ve özellikle dış yatırımcıların bu karardan etkilenmemesi mümkün değildir" diyen Alkan, bayilere haksızlık yapıldığını söyledi.

Alkan, "Bugüne kadar akaryakıt fiyatlarının oluşmasında hiçbir müdahalesi bulunmayan, fiyatların tamamen iradesi dışında oluştuğu bayilere yapılan bu uygulama kelimenin tam anlamıyla haksızlıktır" dedi.

Nakliye masraflarının dikkate alınmadığını ve tamamen bayilere yüklendiğini belirten Alkan, "Ülkemizin her noktası için akaryakıt fiyatları eşit hale getirilmiştir. Böyle bir uygulamanın olabilmesi tamamen akıldışıdır. EPDK'nın unuttuğu, hasmane göz ardı ettiği nakliye ücreti nedeniyle sattığı her litre bazında 0,5 kuruş zarar etmektedir. Bunun adı ise angaryadır. Angarya ise anayasamızın 18. maddesine göre ciddi bir suçtur" diyerek tepkisini dile getirdi.

EPDK'nın sektörün ihtiyaçlarını göz ardı ederek karar vermesini sorumsuzluk olarak değerlendiren Alkan, "Türkiye bir hukuk devleti ise bu şekilde 'ben yaptım oldu' mantığı ile bir uygulama yapılamaz. Yapılır ise sonucuna da katlanılır. EPDK yetkililerinin özerklik adı altında sıfır zannettiği sorumluluğunu da zırh olarak kullanarak yetkilerinin sonsuz olduğunu sanmamalıdır. Bu ülkenin kanunları hiçbir kuruma padişah yetkisi vermediği gibi, sıfır zannedilen sorumluluğun adı da aslında sorumsuzluktur" şeklinde konuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ı nakliye unsurunu dikkate almayan kararı düzeltmeye çağıran Alkan, "Bakandan ricamız konuyu bu yönü ile acilen mercek altına aldırtmasıdır" dedi.

"Kaçak akaryakıt özendiriliyor"

Mevcut uygulamanın akaryakıt kaçakçılarını özendirdiğini ifade eden Alkan, "Bayiler mevcut fiyatlarla zaten kar edemiyorlardı. Kaçak akaryakıttan dolayı satışlar da oldukça düşmüştü. Dolayısıyla EPDK'nın tavan fiyat uygulamasına geçme kararı kaçak akaryakıt satışını özendirmekten başka bir işe yaramayacaktır" diye konuştu.

Türkiye çapında 15 bin bayiden ciddi tepkiler geldiğini anlatan Alkan, "Bize gelen ilk tepkiler bu kar oranlarıyla ayakta kalamayacakları yönündedir. Bu durumda kesinlikle zarar edeceklerini, dolayısıyla ticari faaliyetlerine ara vermenin kaçınılmaz olduğunu söylüyorlar. Kısacası bayiler daha ilk günden ciddi ciddi istasyonlarını kapatacaklarını ifade etmeye başladılar" dedi.

Toplu halde eylem hazırlığında olduklarını kaydeden Alkan, "Bugüne kadar ülke menfaatlerini düşünerek her türlü eylemden uzak tutmaya çalıştığımız bayilerimize belki de şimdi 'serbestsiniz ne istiyorsanız yapınız' demek zorunda kalacağız. Sonucu hep biz düşündük, biraz da görevleri nedeniyle asıl düşünmesi gereken EPDK yetkilileri düşünsün. Eminim ki artık düşünmek zorunda kalacaklar" ifadelerini kullandı.

"Başbakan akaryakıt bayileri için bir şehrin möbleleridir, güzelliğidir, süsüdür diyordu. Ama yarın bir gün o lambalar söndüğü zaman göreceğiz o süsü" diyerek eylem kararlıklarını vurgulayan Aklan, haklarını arayacaklarını kaydetti.

"EPDK Başkanı sözünü tutmadı ÖTV indirilebilirdi"

"EPDK Başkanı Hasan Köktaş ile talihsiz karardan önce yaptığımız son görüşmede kendisinden 'bayilerin hakları korunacak ve mağdur edilmeyeceklerdir' sözünü almıştık. Maalesef bu söz yerine getirilmedi" diyen Alkan sözlerine şöyle devam etti:

"Bu kararla piyasa serbestleştirilirken fiyatlar devletleştirilmiştir. Ve de bu karardan dönüş dahi sektöre ve ülkemize büyük zararlar getirecektir. Devlet bayi böyle mağdur etmeyip ÖTV'sinden 3-5 kuruş indirebilir ve bu kaosu yaratmayabilirdi."

EPDK'nın bugüne dek haksız para cezalarıyla bayileri zor duruma soktuğunu savunan Alkan, "Yarın bu sektörde büyük bir yaratılacak. Bundan biz mesul değiliz, mesul olan EPDK'dır. Kamuoyunun suçlaması gereken EPDK'dır" dedi.

Türkiye çapında 15 bölgeden temsilcilerin katılımıyla yarın geniş çaplı bir toplantı düzenleneceğini açıklayan Alkan, karara tepki niteliğinde toplu eyleme gidilebileceği sinyali de vererek, "Çok kritik ve hassas kararların çıkabileceğini tahmin ediyorum" diye konuştu.

Bir soru üzerine kararı mahkemeye taşıma hazırlığında olduklarını da belirten Alkan, "3-5 gün tabii bekleyeceğiz ve büyük ihtimalle de dava açacağız. Ama sürenin iki ay olması bizi belki biraz düşündürür" dedi.

EPDK'dan sorunun çözümü için sağduyulu yaklaşım beklediklerini anlatan Alkan, "EPDK ve bayi barışık olmadı hiçbir zaman. Bugün 8 bin tane bayi mahkemelik. Bu insanların yüzde 98'nin suçsuz olduğuna şerefim gibi yemin ederim" şeklinde konuştu.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:34

İLGİLİ HABERLER