Yaşam
  • 18.10.2008 13:08

PEYGAMBERE HAKARET YARIŞMASI İPTAL

Alman yetkilileri ve basın yayın organları yarışmanın müslüman çevrelerden gelebilecek öfkeli tepkiler nedeniyle iptal edildiğin iddia ederken Frankfurt Belediyesi mekânın darlığını gerekçe gösterdi.
“Muhammed kime benziyor” yarışmasının iptal edildiğini duyuran Frankfurt Belediyesi gerekçe olarak yarışma yeri olarak seçilen salonun çok küçük ve gelecek ziyaretçilere yetmeyeceğini gösterdi.
Ancak bu gerekçeyi kabul etmeyen yarışma organizatörü Titanic dergisi “Frankfurt Belediyesi korktu, yarışmayı Cumartesi günü Karikatür müzesinde düzenleyeceğine dair verdiği sözden de caydı” dedi.
“Yarışma için başka bir yer bulmak için elimizden geleni yaparız” diyen derginin editör kurulu ancak fuarın başladığı bu günlerde bunu yapmanın çok zor olduğunu vurguladı.
Titanic dergisi her yıl Frankfurt’ta düzenlenen kitap fuarının ardından ünlü kişilerle ilgili yarışmalar düzenlemesiyle biliniyor. Dergi Kuzey Kore lideri Kim Jong il için de bir yarışma düzenlemişti.
Frankfurter Rundschau gazetesi’ne konuşan yerel polis sözcüsü ise “bu yarışmanın iptal edilmesinden çok memnun olduk, çünkü Alman Müslümanların protesto gösterilerine gerek kalmadı” dedi.
Polis sözcüsüne katılıdığını ifade eden Frankfurt milletvekili Doris Möller Scheu da “eğer bu yarışma iptal edilmeseydi çok büyük olaylar olurdu” dedi.
Yarışmayı daha önce saatli bombaya benzeten ünlü alman dergisi Der Spiegel ise Türkiye’nin onur konuğu olduğu bu yıl yarışmanın düzenlenmesinin bilinçli bir girişim olduğunu cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yarışmaya davet edilmesinin saygısız bir davranış olduğunu vurguladı.
Yarışma düzenleme kararı açıklanması çok büyük tepkilere neden olmuş Alman gazeteleri yarışmayı “akıl dışı” olarak niteledirmişti. Gazeteler ayrıca bu yarışmanın müslümanların duygularını inciteceğini ve onları endişeye sevk edeceğini vurgulamıştı.
Hatırlanacağı gibi üç yıl önce Danimarka gazetelelerinde yayınlanan karikatürler islam dünyasında büyük bir infiale ve protesto gösterilerine neden olmuştu.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:17

İLGİLİ HABERLER