Eğitim
  • 8.9.2012 12:16

Pilli kırtasiye ürünlerine dikkat

ANKARA  -   Klinik mikrobiyoloji uzmanı Dr. Aytaç Keskineğe, pillerde kullanılan kadmiyum ve kurşunun insan sağlığı üzerinde son derece olumsuz etkileri olduğunu, bu nedenle çocukların pille çalışan her türlü kırtasiye malzemesinden uzak tutulması gerektiğini belirtti.
     Uzman Dr. Aytaç Keskineğe, okul alışverişi yapacak velileri, kırtasiye ürünlerindeki zararlı maddelere karşı uyardı.
     Çocukları mutlu edeceği düşünülerek alınan bazı ürünlerin birçok hastalığa davetiye çıkardığını belirten Keskineğe, zararlı madde içeren malzemelerin kanserden, zeka geriliğine kadar çeşitli hastalıklara yol açtığını bildirdi.
     Okulların açılmasına kısa bir süre kala hız verilen alışverişlerde, ürün seçiminin büyük önem taşıdığına dikkati çeken Keskineğe, şu uyarıları dile getirdi:
     ''Sağlık için tehlike oluşturan meddeler, çocuklarımızın kırtasiye, beslenme, üniforma malzemelerinde de kullanılıyor. Özellikle pille çalışan her türlü kırtasiye malzemesinden çocukların uzak tutulması gerekiyor. Kimi malzemelerde pil, ses ve renk değişikliği için kullanılırken kimi zaman da kalemtıraş gibi mekanik malzemelerin yerine pilli elektronik malzemeler kullanılıyor. Ancak pillerde kullanılan kadmiyum ve kurşun, insan sağlığı üzerinde son derece olumsuz etkilere sahip metallerdir. Bu ağır metaller vücuda bir kez alındıktan sonra birikerek kalır ve asla yok olmaz. Çocuklarımızı bu maddelerden mümkün olduğunca uzak tutmalıyız.''
     Uzman Dr. Keskineğe, ayrıca bazı boya ve kalemlerde kullanılan kurşunun son derece zehirli bir metal olduğunu, vücuda bir kez alındıktan sonra birikerek bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etkilere yol açtığını söyledi.
    
     -Alerjisi olan çocuklara dikkat-
    
     Okulların açılmasıyla çocuklardaki alerjik reaksiyonlara karşı tedbir alınması gerektiğini ifade eden Keskineğe, ''Alerjik astımı olan veya cilt reaksiyonları görülen çocukların ebeveynleri öğretmenlerle konuşmalı, çocuklarının durumu hakkında sınıf öğretmeni ve okul doktoruna bilgi vermeli, hatta varsa okulda özel ilaçlarının yer aldığı bir set bulundurmalılar'' önerisini dile getirdi.
     Dr. Keskineğe, toz alerjisi olan çocukların tahtadan uzak, mümkünse cam kenarında oturtulmaları gerektiğini de söyledi.
     Kırtasiye malzemelerinin kaliteli ve insan sağlığına zararlı olmayan ürünlerden seçilmesini öneren Dr. Keskineğe, sürekli cilde temas eden kalem, silgi ve boya gibi malzemelerde alerjik reaksiyonları tetikleyen, hatta egzama veya ürtikere yol açan maddeler bulunmaması gerektiğini belirtti.
     Plastik su mataraları ve beslenme çantalarındaki bazı kimyasalların, sıcak günlerde ısının etkisiyle gıda veya suya karışması riski bulunduğuna işaret eden Keskineğe, ''Çocuklarda alerji dışında, çok daha ciddi hormonal bozukluklar, hatta erken ergenlik ve buna bağlı gelişim bozuklukları görülebiliyor. Bu sebeple içi camdan yapılmış su mataraları, ahşap veya bezden yapılmış beslenme çantalarının tercih edilmesinde fayda var'' dedi.
     Okula başladıktan sonra kaşıntı, ciltte kızarıklık, hapşırma gibi şikayetler ortaya çıkan çocuklara alerji testi yapılmasını öneren Keskineğe, öğrenme güçlüğü olan çocuklarda da ağır metal ölçümü yapılmasında yarar olduğunu bildirdi.

 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 15:24

İLGİLİ HABERLER