Asayiş
  • 21.6.2022 18:18

Pınar Gültekin kararında Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçti..

 Pınar Gültekin davasında verilen kararla ilgili flaş gelişme! Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçti..

Pınar Gültekin'i vahşice öldüren Cemal Metin Avcı'ya ağırlaştırılmış müebbet cezası verilmiş, haksız tahrik indirimi ile ceza 23 yıla düşürülmüştü. Mahkemenin katil Cemal Metin Avcı'ya uyguladığı haksız tahrik indirimi tartışma yaratırken, Muğla Cumhuriyet Başsavcılığından konuyla ilgili flaş bir açıklama geldi. Başsavcılıkça, Cemal Metin Avcı'nın aldığı 23 yıl cezanın az bulunması ve kardeşi Mertcan Avcı'nın beraat kararlarının istinafa taşınacağı açıklandı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü öğrencisi Pınar Gültekin, 16 Temmuz 2020'de kayboldu. Soruşturma kapsamında 5 gün sonra gözaltına alınan eski sevgilisi Cemal Metin Avcı, çıkan kavgada Gültekin'i boğarak öldürdüğünü, cesedini bağ evindeki varile koyup yaktığını, üzerine de beton döktüğünü itiraf etti. Avcı'nın gösterdiği yerde bulunan varilde, Gültekin'in kısmen yanmış cesedine ulaşıldı. Adliyeye sevk edilen Cemal Metin Avcı, 'canavarca hisle ve eziyet çektirerek öldürme' suçundan tutuklandı. Avcı'nın kardeşi Mertcan Avcı'nın telefon sinyallerinden ağabeyiyle aynı zamanda bağ evinde olduğu tespit edildi. Gözaltına alınan Mertcan Avcı da tutuklandı.

KARARA YAPILAN İTİRAZIN 'KESİN OLARAK REDDİNE' HÜKMEDİLDİ

Mertcan Avcı, 15 Şubat 2021'deki duruşmada, imza atma yükümlülüğü ve yurt dışı çıkış yasağı konularak tahliye edildi. Pınar Gültekin'in ailesinin avukatı, sanık Cemal Metin Avcı'nın annesi Ayten Avcı, babası Selim Avcı, boşandığı eski eşi Eda Karagün ile ortağı Şükrü Gökhan Orhan'ın da 'delilleri yok etme, gizleme ve değiştirme' suçunu işlediğini iddia ederek şikayetçi oldu. Muğla Cumhuriyet Savcılığı, 2 Ekim 2020'de şüpheliler hakkında ek kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Karara yapılan itirazın Muğla Sulh Ceza Hakimliği de kesin olarak reddine hükmetti.

Ailenin avukatı Rezan Epözdemir, Muğla Sulh Ceza Hakimliği'nin verdiği kesin kararın Adalet Bakanlığı tarafından kanun yararına bozulması istemiyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurdu. Başsavcılık, kararı bozup 4 şüpheli hakkında iddianame hazırlanmasına karar verdi. Savcılık tarafından hazırlanan yeni iddianamede, şüpheliler Selim Avcı, Ayten Avcı, Eda Karagün ile Şükrü Gökhan Orhan'ın 'kasten öldürme' sonrasındaki zaman diliminde olay mahalline birlikte gidip, suç delillerini yok ederek gizlediklerine dair haklarında yeterli şüphe bulunduğuna kanaat getirilip ayrı ayrı cezalandırılmaları talep edildi.

SAVCI MÜTALAASINI AÇIKLADI

Davanın 24 Ocak 2022'de görülen 9'uncu duruşmasında savcı, mütalaasını açıkladı. Savcı, Pınar Gültekin'in hayattayken yangına maruz kaldığının oy birliğiyle kabul edildiğini belirterek, Cemal Metin Avcı'nın 'canavarca hisle öldürme' suçundan cezalandırılmasını talep etti. Mertcan Avcı'nın da 'suç delillerini gizleme ve değiştirme eyleminde bulunması', Cemal Metin Avcı'nın eski eşi Eda Karagün, iş ortağı Şükrü Gökhan Orhan, annesi Ayten ve babası Selim Avcı'nın da 'suç delillerini yok etmek ve gizlemek' suçlarından cezalandırılmasını istedi. Gültekin ailesinin avukatı Rezan Epözdemir, adli kontrol şartıyla daha önce serbest bırakılan Mertcan Avcı'nın tutuklanması amacıyla bir kez daha savcılığa başvurdu. Mertcan Avcı, 21 Şubat'ta 'canavarca hisle ve eziyet çektirerek öldürme suçuna iştirakten tutuklandı.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS CEZASI İSTENDİ

Muğla Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ali Cenk Düzgün tarafından hazırlanan iddianamede, Mertcan Avcı'nın, Pınar Gültekin'in bulunduğu varildeki yangını önleyecek, sonlandıracak ve ağabeyini engelleyecek hiçbir eylemde bulunmadığına yer verilerek, 'canavarca hisle ve eziyet çektirerek öldürme suçuna iştirak' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

BAŞSAVCILIK HAREKETE GEÇTİ

Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı, gündem konusu olan karar hakkında gelişme yaşandı. Başsavcılıkça, Cemal Metin Avcı'nın aldığı 23 yıl cezanın az bulunması ve kardeşi Mertcan Avcı'nın beraat kararlarının istinafa taşınacağı açıklandı.

AK PARTİ'DEN PINAR GÜLTEKİN DAVASI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Öte yandan, Pınar Gültekin davasında katil Cemal Metin Avcı'ya verilen 23 yıl hapis cezası sonrası AK Parti'den açıklama geldi. Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Twitter'dan yaptığı paylaşımda süreci hassasiyetle takip ettiklerini bildirdi.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, kişisel Twitter hesabından kamuoyunda tepki ile karşılanan karara ilişkin açıklamalar yaptı. Çelik, "Hukuki süreç devam etmektedir. Yargı mekanizması çalışmaktadır. Yeniden değerlendirme süreçleri hukuk içinde bellidir. Hukuki süreçleri hassasiyetle takip edeceğiz." dedi.

Çelik, Pınar Gültekin davası ile ilgili paylaşımlarını şöyle sürdürdü:

Yargı mekanizması kararların en isabetli şekilde tamamlanması için kendi içinde değerlendirme süreçlerini hukuka uygun şekilde çalıştırmaktadır.

"YARGININ KENDİ MEKANİZMALARI VE SÜREÇLERİ VARDIR"

Mahkemelerin eksik ya da yanlış bulduğumuz kararlarının yeniden değerlendirilmesi için yargının kendi mekanizmaları ve süreçleri vardır.

NE OLMUŞTU?

Cemal Metin Avcı, Pınar Gültekin'i Muğla'daki bir çiftlik evinde vahşice öldürmüştü. Pınar Gültekin'i diri diri varilde yaktığı tespit edilen Avcı, kendisine şantaj yapıldığını öne sürmüştü.

Türkiye'nin yakından takip ettiği davada Cemal Metin Avcı'ya ağırlaştırılmış müebbet cezası verildi.Heyet, haksız tahrik indirimi ile Avcı'nın cezasını 23 yıl olarak kararlaştırdı. Caninin 14.5 yıl hapis yatması bekleniyor.

KARAR TEPKİ ÇEKTİ

Vahşice öldürülen Pınar Gültekin davasından çıkan karar kamuoyunu tatmin etmedi. Cani Cemal Metin Avcı'ya verilen cezayı az bulanlar sosyal medyada tepki gösteren paylaşımlar yaptı.

 

 

Güncellenme Tarihi : 21.6.2022 18:25

İLGİLİ HABERLER