Ekonomi
  • 24.10.2008 10:27

PİYASADA SONY DEPREMİ

Dün ABD'deki olumlu kapanışlara karşın Sony'nin kazanç tahminlerini düşürmesi ve Samsung'un kârındaki gerileme ile Asya borsaları tepetaklak oldu. ABD'de vadeli işlemler yüzde 3 seviyesinde düşerken, Avrupa'da da yüzde 6'ya varan düşüşler bekleniyor.
Piyasalardaki dengeyi bugün Asya bozdu. Gece ABD'den gelen yüzde 2'lik yükseliş haberleri ile piyasaların bugün nispeten daha sakin bir gün yaşaması beklenirken, analistlerin beklediği olmadı. Asya borsaları Samsung ve Sony'den gelen olumsuz haberlerin yanında Toyota'nın satışlarının yedi yıldır ilk kez gerilemesi ile dip yaptı.
Dünyanın en büyük ikinci borsası olan Japonya'da Nikkei endeksi yüzde 9.60 gerilerken, 1982 yılında gördüğü dibe çok yaklaştı. Nikkei 40 puan daha düşerse 7 bin 609 puan ile dibe inmiş olacak.
Öte yandan bugün Hong Kong'da Hang Seng yüzde 4.66, Güney Kore'de de Kospi endeksi 2001 yılından bu yana en büyük düşüşünü kaydederek yüzde 11 geriledi.
Asya'da piyasaların kontrolden çıktığını belirten fon yöneticisi Yuji Ogino, "Bu çöküş bizim şimdiye kadar gördüklerimizden çok farklı. Çözüm için birşey söylemek de çok zor" dedi.
TEKNOLOJİ HİSSELERİ ÇÖKTÜ
SONY'den yapılan açıklamada, şirketin net gelirlerinin geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 59 azalacağı belirtildi. Sony, bu performans düşüşüne sebep olarak Yen'deki güçlenme ve ekonomik görünümün kötüleşmesini gösterirken hisseleri de yüzde 14 değer yitirdi.
Sony'nin açıklamasının bütün elektronik hisseleri üzerinde baskı oluşturduğunu ifade eden uzmanlar, diğer şirket hisselerinde de ciddi kayıplar göründüğünüe dikkat çekiyor.
Samsung günü yüzde 14 düşüşle noktalarken, Panasonic hisseleri yüzde 12, Saharp hisseleri de yüzde 14 değer yitirdi.
Öte yandan Japon Yeni bugünkü işlemlerin ardından dolar karşısında 1995 yılından bu yana en yüksek seviyesini gördü. Yatırımcılar carry trade pozisyonlarını çözerken Yen'e geri dönüş yapmaya başladı.
hürriyet

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:02

İLGİLİ HABERLER