Asayiş
  • 30.4.2006 00:49

PKK GÖSTERİSİNE 175 AYRI DAVA

Diyarbakır'da Mart ayında meydana gelen ve 12 kişinin ölümüyle sonuçlanan sokak gösterileriyle ilgili yargı süreci devam ediyor.

80'i çocuk 90 kişi hakkında açılan davalara, bir yenisi daha eklendi.

İzinsiz gösterilere katıldıkları belirtilen 175 kişi hakkında daha, ağırlaştırılmış müebbet ve 3 ila 15 yıl arasında değişen hapis cezaları istemiyle yeni bir dava açıldı.

Polisin gösteriler sırasında ve sonrasında gözaltına aldığı kişiler hakkında savcılığın yürüttüğü soruşturma kapsamında, bu kez de 175 kişi hakkındaki iddianame hazırlandı.

İddianamede, zanlılar 'PKK üyesi olmak, örgüt adına suç işlemek, PKK'ya bilerek veya isteyerek yardım etmek, haksız çıkar elde etmek için suç örgütü kurmak, yönetmek, PKK propagandası yapmak, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etmek’le suçlanıyor.

Türk Ceza Kanunu'nu ilgili maddeleri gereğince zanlılardan bazıları hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

Eski yasalara göre idam cezasına karşılık gelen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan bir kişi, hücre cezası alabiliyor, bir süre açık görüşe çıkamıyor ve bazı sosyal haklardan yararlanamıyor.

Normal müebbet hapis alan bir kişi, iyi hal gösterirse 30 yıl sonra şartlı tahliye olabiliyor.

Ancak ağırlaştırılmış müebbet hapis alan bir kişi, ancak 36 yıl sonra çıkabiliyor.

İddianamede adı geçen bazı sanıklar hakkında ise, 3 ila 15 yıl arasında değişen hapis cezaları isteniyor.

Son dava ile birlikte, Diyarbakır'daki olaylara katıldığı belirtilen 146'sı tutuklu, toplam 185 kişi hakkında dava açılmış oldu.

Bu arada 135'i tutuklu, 36'sı tutuksuz toplam 171 kişi hakkındaki soruşturma ise devam ediyor.

  Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 06:30

İLGİLİ HABERLER