Asayiş
  • 26.3.2019 07:36

PKK ile mücadelede yeni dönem: Mağaranın dibinde de olsa vuracak

PKK ile mücadelede yeni dönem: Mağaranın dibinde de olsa vuracak

Son dönemlerde PKK ile mücadelede önemli bir konsept değişikliğine giden ve yerli/milli unsurlarla akıllı mühimmatları daha çok kullanmaya başlayan Türkiye, teröristlere saklandıkları her yeri dar edecek yeni bir projeyi daha tamamladı. Türk güvenlik güçlerinin sahip olduğu termobarik patlayıcı, teröristler nerede saklanırsa saklansın onları bulup yok edebilecek şekilde geliştirildi. SİHA ve İHA'ların baskısından mağaraların en dibine saklanmak zorun kalan ve kafalarını oradan çıkaramayan teröristlerin inlerine 'Tendürek' projesi kapsamında üretilen bombalarla girilecek.

Terörle mücadelede termobarik başlıklı bombaların kullanılması yeni bir dönemin habercisi olarak değerlendiriliyor.
Terör örgütü unsurlarına gerek yurt içinde gerek yurt dışında düzenlediği operasyonlar ve aldığı tedbirlerle teröristlere adeta son yılların en büyük hezimetini yaşatan Türkiye, örgütü 'bir daha belini doğrultamayacak' bir noktaya getirmek için kararlı adımlar atmaya devam ediyor.

Sahip olduğu İHA/SİHA imkanlarını yerli ve milli silah sistemleriyle taçlandıran ve terör örgütlerini 'geldiklerinde' değil, 'bulundukları yerde' imha etme stratejisi izleyen Türkiye, yeni sahip olduğu termobarik bomba ile örgüt mensuplarının inlerine gerçek anlamda girmeye hazırlanıyor.

 

 
 
Teröristlerin kıstırıldığı dev mağaranın girişindeki bir asker.

Tünelden sızma ve mağarada saklanma dönemi sona erecek

Güvenlik kaynakları, harp başlıkları için termobarik patlayıcı geliştirilmesi projesi olan TENDÜREK kapsamında üretimi yapılan başlıkların çok farklı silah sistemleriyle kullanılabileceğine işaret etti.

Buna göre söz konusu termobarik patlayıcılı başlıklar uçak bombaları, anti tank mühimmatları ve küçük kalibreli mühimmatlarda yer alacak.

Uzmanlara göre güvenlik güçlerinin karşısına çıkmaya cesaret edemeyen ve bu nedenle sadece tünellerden saldırıp, mağaralarda saklanmaya çalışan teröristlerin bu yöntemi, Tendürek projesi kapsamında geliştirilen harp başlıklarıyla boşa düşürülmüş olacak.

 
Teslim olmayan teröristlerin saklandığı mağara dümdüz edildi
 
 OYNAT 00:30
Teslim olmayan teröristlerin saklandığı mağara dümdüz edildi
Tunceli Ovacık'ta mağarada sıkıştırılan ve 9 gündür teslim ol çağrısı yapılan teröristlerin, ateşle karşılık vermesi sonucu F-16'lar mağarayı dümdüz etti. İşte mağaranın havaya uçurulduğu o anlar.
 
Terörle mücadelede yeni dönem başlıyor

Türkiye'nin kendi imkanlarıyla ilk kez yaptığı termobarik patlayıcılarda TÜBİTAK SAGE'nin yükleniciliğindeki projede TÜBİTAK MAM ve Makina Kimya Enstitüsü de yer alıyor.

Diğer toz patlayıcılara göre daha ucuz olmasının yanı sıra etki alanı çok geniş olan termobarik patlayıcılarda seri üretime geçilmesi, Türkiye'nin bu alandaki dışa bağımlılığını da büyük oranda ortadan kaldırmış oldu.

 

 
 
Tünelde sıkıştırılan teröristlere 'teslim ol' çağrısı yapan bir asker.

Kaçsalar da saklanamazlar

Terör örgütleriyle mücadele çok önemli bir eşiği daha aşan güvenlik güçlerinin, sahip oldukları bu imkanlarla özellikle hayatta kalabilmek için mağaraların dibine saklanan teröristlerin etkisiz hale getirilmesinde de önemli bir yol katettikleri öğrenildi.

Söz konusu bombaların kullanımıyla birlikte teröristlerin bundan sonraki dönemde 'kaçsa da saklanamayacağı' bir sürecin başlayacağı öğrenilirken, güvenlik kaynakları süreci 'PKK ile mücadelede gerçekten de inlerine girilecek yeni süreç başladı' sözleriyle değerlendiriyor.

Sertaç Aksan  Yeni Şafak

Güncellenme Tarihi : 26.3.2019 10:43

İLGİLİ HABERLER