Gündem
  • 30.4.2006 17:05

PKK İTİRAFÇISI SEFERİ YILMAZ'DAN İLGİNÇ AÇIKLAMALAR

SENAR YILDIZ
HAKKARİ - Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde 1 Mayıs İşçi Bayramı Türkçe ve Kürtçe şarkılar eşliğinde halaylar çekilerek kutlandı. Şemdinli olaylarının kilit ismi Umut Kitap Evi sahibi, PKK itirafçısı Seferi Yılmaz, 2 Mayıs 2006 tarihinde Umut Kitap Evi'nin önünde dinlenecek 45 tanıkla bu tanıkların dinlenmesini takip etmesi beklenen 330 avukat hakkında basın mensuplarına özel açıklamalarda bulundu.
Sabancı İlköğretim Okulu önünde toplanan yaklaşık bin kişiden oluşan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyesi grup, kutlamaların yapılacağı Yüksekova Şehir Stadyumu'na kadar çeşitli sloganlar atarak yürüdü. KESK Yüksekova Şubeler Platformu tarafından stadyumda yapılan etkinliklere katılan sendika üyeleri mahalli ses sanatçıları tarafından okunan Türkçe ve Kürtçe şarkılar eşliğinde halaylar çekti. Grup, aniden başlayan yağmura rağmen kutlamalara devam etti.
Daha sonra konuşma yapan KESK Dönem Sözcüsü Besim Baykal, şiddet ve şiddetin oluşturduğu gerilimin toplumu sarstığını söyleyerek, toplumda öfke ve nefret duygularının yaygınlaşmakta olduğunu ve linç girişimlerinin tırmanmasına neden olduğunu ifade etti. Birkaç ay öncesinde patlak veren Şemdinli olaylarının şiddetin ne kadar üst düzeylerde olduğunu belgelediğini kaydeden Baykal, "Son süreçte Diyarbakır ve bölgede savunmasız insanlar saldırıya uğradı. Bununla birlikte çocuklar dahil olmak üzere, insanlar vuruldu, yüzlercesi de tutuklandı. Tüm yetkililere, siyasi partilere ve sivil toplum kuruluşlarına buradan çağrıda bulunuyoruz. Ülkedeki Kürt sorunu ve toplumsal sorunlar konusunda kalıcı barış ve huzur ortamı sağlansın. Bunun için herkesin duyarlı davranması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.
Kutlamalara, bir süre önce Şemdinli İlçesi'nde meydana gelen olayların kilit isimlerinden Umut Kitap Evi sahibi Seferi Yılmaz'ın da katılması dikkat çekti. Yılmaz, 2 Mayıs 2006 tarihinde Umut Kitap Evi'nin önünde dinlenecek 45 tanıkla bu tanıkların dinlenmesini takip etmesi beklenen 330 avukat hakkında basın mensuplarına özel açıklamalarda bulundu. Emekçi insanlar olan avukatların sadece kendisinin değil, halkın avukatları da olduğunu bildiren Seferi Yılmaz, bu avukatların ezilen tüm hakların avukatlığını yapacaklarını ifade etti. Yılmaz, "Şemdinli olayını takip eden avukatlar, Kürt ve Türk halklarının bağrından çıkmış kişiler. Bu avukatlar 15-20 yıllık savaş sürecini, faili meçhul cinayetleri, savaşta rant sağlayan kesimleri açığa çıkarmaya dönük bir savunma yapacak. Kürt ve Türk halkı ve bunların savunmasını yapan avukatlar, bu gerçekliği daha iyi kavrayarak geçmişten gelen ve bu davayla doruğa ulaşan mücadelelerini sürdüreceklerdir" dedi.
Bir gazetecinin "Sizce Şemdinli'de tekrar dinlenecek tanıkların mahkemeye ne etkileri olur?" şeklindeki sorusuna ise Yılmaz, "Bu konuda şu an bir şey söylemek doğru olmaz. Ancak geçmişte Başbakan'ın 'Şemdinli halkının tanıklığı geçersizdir' biçimindeki yaklaşımı kendisini Tanju Çavuş olayında net bir şekilde gösterdi. 1 kişinin ölümüne ve 5 kişinin de yaralanmasına sebep olan Çavuş, ne yazık ki ilk duruşmada serbest bırakıldı. Çavuş'un ana okuluna giden çocukları ve eşi tanık olarak kabul edildi ve kendisi serbest bırakıldı. Olaylar içerisinde gayri ihtiyari bir şekilde taş atan veya cam kıran Şemdinli halkından 7 kişi, halen ceza evinde tutuklu bulunmaktadır. Olumsuzluk anlamında böyle koşullar olsa bile yargıya dönük inancımızı kaybetmiş değiliz. Ancak tüm gelişmelere rağmen, bu dava nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın geriye birçok nokta, önlem ve soru işaretleri bırakacaktır. Şemdinli halkından 45 kişi değil halkın tümü olaylara tanıktır. Aslında tüm halkın dinlenmesi gerekir. Mahkeme beyanında orada bulunmayan, hastası nedeniyle Van'da olan kişiler bile tanık olarak gösterilmiştir" karşılığını verdi.
Kutlamalara, Yüksekova Belediye Başkan Vekili Abdulsamet Tekin, Demokratik Toplum Partisi (DTP) Yüksekova İlçe Başkanı Muhyettin Önal, DTP Şemdinli İlçe Başkanı Emrullah Öztürk, DEHAP eski Genel Başkan Yardımcısı Av. Hamit Geylani, Hakkari Baro Başkanı Nevzat Anuk ve KESK'e bağlı çok sayıda sendika üyeleri katıldı Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 06:27

İLGİLİ HABERLER