Gündem
  • 13.10.2020 10:04

PKK yeni üssünü kaybetti!.. Şengal'den silah zoruyla çıkartılacak

Şengal Kaymakamı Halil: PKK ile Haşdi Şabi kentten çıkarılacak

Şengal Kaymakamı Mahma Halil, Irak hükümeti ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasındaki anlaşma sonrası PKK ve Şii Haşdi Şabi güçlerinin Şengal'den çıkarılacağını aktardı.

Irak hükümeti ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi arasındaki anlaşma sonrası PKK ve Şii Haşdi Şabi örgütünün Şengal'den çıkarılması bekleniyor.

Sincar Kaymakamı Mahma Halil yaptığı açıklamada, Şengal kentinde durumun normalleşmesi için Bağdat ile Erbil arasında ABD’nin gözetiminde imzalanan anlaşmanın ardından PKK ile Şii Haşdi Şabi güçlerini kentten çıkarmaktan başka çareleri kalmadığını belirtti.

Halil, “Muhtemelen PKK kentten çıkmayı reddedecek ve bu da Birleşmiş Milletler (BM) ile ABD’nin gözetimindeki anlaşmaya karşı koymaktır. Irak hükümetinin görevi PKK ile Haşdi Şabi’yi kentten çıkarmaktır” dedi.

IKBY ile Bağdat arasındaki anlaşmanın BM ile ABD himayesinde imzalandığını vurgulayan Halil, kentin imarı için ABD ve BM’nin katkıda bulunacağını ifade etti.

Erbil’de üst düzey toplantı; Şengal Anlaşmasına destek mesajı

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Başbakan Mesrur Barzani, Başkan Yardımcısı Mustafa Seyid Kadir ve Kürdistan Parlamentosu Başkanı Rewaz Faye”, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih ile Erbil'deki Başkanlık konutunda bir araya geldi.

Toplantıda, Irak Anayasası’nın 140’ıncı Maddesi’nde “tartışmalı bölgeler” olarak adlandırılan Kürdistan Bölgesi idaresi şındaki bölgelerin durumu da ele alındı.

Taraflar, tartışmalı bölgelerdeki tüm sorunların çözümü, bileşenlerin haklarının gözetilmesi ve birlikte yaşamın garanti altına alınması gerektiğine vurgu yaptı.

Erbil ile Bağdat arasında Şengal’in yeniden inşası ve göçzedelerin evlerine geri dönmesini sağlamak amacıyla imzalanan anlaşmaya destek verilen toplantıda, tartışmalı bölgelerdeki demokragik yapının değiştirilmesine yönelik çabaların reddedildiği kaydedildi.

Ayrıca Irak hükümetinden sözkonusu bölgelerde huzurn sağlanması için en uygun mekanizmayı hayata geçirmesi istendi. 

Güncellenme Tarihi : 13.10.2020 10:17

İLGİLİ HABERLER