Gündem
  • 2.7.2009 14:33

PKK'LILARA PASAPORT T.C'DEN

Kuzey Irak'ta incelemelerde bulunan Hak-Par Genel Başkanı Bayram Bozyel, PKK'nın silahsızlandırılması görüşmelerinin sürdüğünü anlattı: Lider kadronun pasaportları hazırlanıyor. Plan Mahmur'dan başlayacak. Yani PKK'nın üst düzey yöneticileri Avrupa'ya gidecek, diğer yapının "genel af"la Türkiye'ye dönüşü sağlanacak...

Silahsızlanma sürecinin başlangıcı

Kuzey Irak'ta bir hafta boyunca seçim çalışmalarını izleyen ve Kürt yöneticilerle görüşen Hak-Par Genel Başkanı Bayram Bozyel, PKK'nın silahsızlandırılması ile ilgili görüşmelerin sürdüğü ve hatta detayların görüşüldüğü bilgisini aldığını söyledi. Bozyel, silahsızlandırma sürecinin başlangıcının Mahmur Kampı'nın boşaltılması olacağını belirtti.

Bozyel, geçen hafta Kuzey Irak'ta KDP ve KYP'nin orta düzey yöneticileri ve Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin yardımcısı Mola Bahtiyar ile görüştüğünü belirtti ve izlenimlerini anlattı.

Süreç işliyor

Kuzey Iraklı yetkililerin söylediğine göre PKK'nın silahsızlandırılması yönünde detayların ele alındığı bir sürecin işlediğini belirten Bozyel, görüşmelerin Türkiye, ABD ve Irak arasında sürdüğünü söyledi.



Kuzey Iraklı yöneticilerin kendisine, “PKK üst yönetiminin pasaportları hazırlanıyor” dediklerini belirten Bozyel “Bir planın işlediği, kafa yorulduğu, gidilecek ülkelerin konuşulduğu söyleniyor. Pasaportlar hazırlanıyor derken, detayların görüşüldüğünü söylemek istiyor olabilirler. Pasaport bir günde de hazırlanır. Mesele işin somut temeller ve düzeyde yürütüldüğüdür” dedi.

“Genel af olmadan olmaz”

PKK'nın üst düzey yöneticilerinin Avrupa'ya, diğer yapının Türkiye'ye dönüşü planlarının yapıldığını söyleyen Bozyel, “Türkiye'nin yapacağı hazırlıklar, genel af olmadan ne pasaport olayı ve başka şeylerin hayat bulma şansı yok. Genel af konuşulurken, nereye ve nasıl gideceklerine kadar konunun detaylandırıldığı anlaşılıyor. Emin ifadelerle 1-2 yıl içinde önemli bir dönüşümün olacağını söylüyorlar” dedi.

“Türkiye PKK ile temasta”

“Türkiye'nin değişik düzeylerde PKK ile temasta olduğunu söyleyebilirim. doğrudan veya dolaylı. Kuzey Irak'ta yaptığım görüşmelerden çıkan sonuç bu” diyen Bozyel, bu görüşmelerde, sürece şekil veren tarafın Türkiye ve ABD olduğunu ve görüşmelerin Kuzey Iraklı Kürtler aracılığıyla yapıldığını ifade etti.

"Son söz sahibi Iraklı Kürtler"

Bozyel, “Bu olayda en son söz sahibi olan Iraklı Kürtler. Ancak onlar PKK'nın silahsızlandırılmasına katkı sunabilecek en önemli aktörlerden birisi. Bunun nedeni, hem Kürtler arasında ortak payda var hem de PKK'yı tanıyor. Bu sürecin kısa sürede çözüm yoluna gireceğine ilişkin sözler KYP ve KDP yetkililerine ait” dedi.

Planın başlangıcı Mahmur Kampı

PKK'lıların Türkiye'ye dönüşü ve silahların teslimi ile ilgili süreçte Kuzey Irak'taki Mahmur Kampı'nın genel çözümün bir başlangıcı olarak görüldüğü izlenimini edindiğini kaydeden Bozyel, PKK'nın, yönetiminde olan Mahmur Kampı'ndakilerin önce tahliye edileceğini, dağdaki PKK'lıların Mahmur'a getirilmesinin de ikinci aşamada olacağını söyledi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:32

İLGİLİ HABERLER