Asayiş
  • 28.6.2010 10:17

PKK'YA 'HAYALİ' DESTEK

Devlet şüphelendi. Müfettişler inceledi. İhracatların hayali olduğu ortaya çıktı. Şirketlerin banka hesapları donduruldu. Hayali ihracatla devletin kasasından çalınan milyonlarca liranın PKK'ya aktarıldığı şüphesi üzerine MİT ve MASAK da harekete geçirilecek

Merkezi Silopi, Hakkari, Şırnak ve Yüksekova olan bazı şirketlerin 10 ayda 1 milyar dolarlık tekstil ve petrol ihracat yaptıklarını beyan etmeleri devleti harekete geçirdi. Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'nın talimatıyla görevlendirilen müfettişler, Güney ve Güneydoğu Anadolu'daki Habur, Esendere, Dilucu ve Türközü Gümrük kapılarından yapılan ihracatları mercek altına aldı. Yine bu şirketlerin İstanbul Halkalı, Ambarlı, Karaköy, Zeytinburnu (Zeyport) limanlardan da ihracat yaptıkları belirlendi. İlk incelemede, şirketlerin beyan ettikleri yabancı şirketlerle, (yapılan yazışmalarda adı geçen şirketlerle hiçbir ticari faaliyetlerinin olmadığını bildirmeleri üzerine) ticari faaliyette olmadıklarının belirlenmesi üzerine incelenen şirketlerin banka hesapları donduruldu. Üstelik bu şirketlerin hayali ihracattan elde ettikleri haksız kazancı PKK'ya aktardıkları şüphesi de söz konusu. Bu şüphe üzerine soruşturmaya MİT ve Mali Suçlar Araştırma Komisyonu (MASAK) da dahil edilecek.

Gümrük Müsteşarlığı kanlı terör saldırılarıyla gündeme oturan Güneydoğu'da çok gizli ve büyük çapta bir yolsuzluk soruşturması başlattı . Vurgun, merkezleri Hakkari, Şırnak, Yüksekova ve Silopi'deki bazı firmaların 10 ay gibi kısa sürede 1 milyar doları aşkın ihracat yaptıklarının belgelere yansımasıyla ortaya çıktı. Konu art arda kanlı terör olaylarının yaşandığı şu günlerde Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakan Hayati Yazıcı'nın da dikkatini çekti. Yazıcı'nın talimatıyla Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı, İstanbul Halkalı, Ambarlı, Karaköy, Zeytinburnu (Zeyport) ve Habur, Esendere, Dilucu ve Türközü gümrük kapılarından yapılan ihracatları incelemeye aldı.

GÜMRÜKÇÜLERİN ŞİFRESİ ÇALINDI

AKŞAM'a ulaşan bilgiler arasında ilginç ve önemli bir iddia da bulunuyor. İddiaya göre hayali ihracat yapan bazı firmalar, ihracat işlemlerinin bilgisayar ortamında yapılması için bazı gümrük muayene memurlarına Ankara'dan verilen şifreleri elde etti. Şifreleri elde eden firmalar ve gümrük komisyoncuları Gümrük Müsteşarlığı'nın web sayfasındaki ilgili yerlere girerek, sahte ihracat beyannamesi doldurup, devletin kasasını soydu. Bunun üzerine şirket yöneticilerinin banka hesapları incelemeye alınarak donduruldu. Bu arada hayali ihracattan elde edilen paranın terör örgütü PKK tarafından kullanılabileceği şüphesi üzerine MİT ve MASAK'ın da bilgilendirilerek soruşturmaya dahil edileceği belirtiliyor. Gümrük yetkilileri konuyla ilgili açıklama yapmadı.

RESMİ BELGE YALANLADI

MüfettİŞler ilk incelemelerde, merkezi İstanbul, Hakkari, Şırnak, Yüksekova ve Silopi'de olan şirketlerin 10 ay gibi kısa bir sürede 3 ülkeye petrol ve tekstil ürünleri göndermiş gibi evrak düzenlediklerini ama ihracatın gerçekleşmediğini, firmaların '1 milyar dolar ihracat yaptık' dedikleri ihracattan doğan haksız kazançları da ceplerine indirdiklerini belirledi. Ayrıca yine hayali ihracat yaptıkları iddia edilen şirketlerin '3 ülkede yerleşik şirketlere ihracat yaptık' dediklerinin de, resmi belgeyle, yalan olduğu ortaya çıktı. 3 ülkeyle yapılan resmi yazışmalarda, bahse konu olan şirketlerin Türk şirketlerle hiçbir ticari faaliyette olmadıkları belirlendi.

AKŞAM

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 06:27

İLGİLİ HABERLER