Dünya
  • 6.9.2013 13:14

PKK'yı, Barzani'ye şikayet ettiler

PKK’lıların Irak Kürt Federal Bölgesi’nde yaşayan Yurtsever Demokrat Partililere yaptığı saldırının ardında çok sayıda Kürt aydını PKK'yı şikayet etti.

 

Aralarında eski milletvekili, gazeteci, yazar çok sayıda Kürt aydını, PKK’nın PWD üyelerine yaptığı saldırı ve tehditlerden dolayı, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’ye mektup göndererek, PKK’yı şikayet edip, tehditlere karşı tavır vermesini istedi. 2004 yılında PKK’nın üst yönetiminden ayrılarak Yurtsever Demokrat Parti’yi (PWD) kurup siyaset yapmaya başlayan eski PKK’lıların geçtiğimiz günlerde saldırıya uğraması üzerine olaya tepki gösteren Kürt aydınları, Mesud Barzini’ye kaygılarını içeren bir mektup gönderdi. Mektupta, geçmiş yıllarda PKK tarafından öldürülen PWD’liler de örnek gösterildi. Kürt aydınlarının Barzani’ye yolladığı mektupta şunlara yer verildi: “2004 yılında PKK’nın politikalarını eleştiren bir grup, Kandil’den ayrılarak Koysancak kasabasına yerleşti. Bu insanlar bir müddet sonra, “Yurtsever Demokrat Parti” ismiyle bir grup kurup, Türkiye’de siyaset yapacaklarını kamuoyuna bildirdiler. Proğramatik olarak silahlı mücadele yöntemi yerine barışçıl demokratik bir mücadele yöntemini benimsediklerini söyleyen bu partinin mensubu olan bir çok yönetici, çeşitli tarihlerde PKK tarafından öldürüldü. Kani Yılmaz ve Sabri Tori 11 Şubat 2006 ile birlikte arabada uğradıkları bombalı saldırı sonucu yaşamlarını yitirdiler. Sipan Rojhılat, Mahmur, Musul yolunda kaçırılarak öldürüldü. 7 Ekim 2004 Kemal Şahin Süleymaniye, Kerkük yolu üzerinde bulunan bir kampa yapılan baskında yaşamını yitirdi. (26 Şubat 2005) Kemal'i vuran timin dışında kimse yakalanmadı. Bu tim de önümüzdeki aylarda serbest bırakılıyor. Ayrıca ayrılan PWD'li gruba karşı eylem yapmaya gelen birçok grup yakalanmasına rağmen bırakılmış durumdadır. PWD ile ilişkisi olduğu için 6 Temmuz 2005 tarihinde HADEP’in Genel Başkan Yardımcısı Hikmet Fidan Diyarbakır’ da katledildi. Uzun zamandır PKK’nın ölüm tehdidi altında yaşamlarını sürdürmeye çalışan PWD üye ve taraftarları, 24 Ağustos 2013 tarihinde yaşadıkları Koysancak’ta PKK’nın onlara yönelik gerçekleştirmek istediği toplu bir katliam girişiminden kıl payı kurtuldular. PWD yöneticilerinden Nizametin Taş ve Ekrem Dersimi’nin açıklamalarına göre, Kandil’den çıkan bir emirle toplu olarak yok edilmek istenmişlerdir. Eylem yapmak için Koysancak’a gelen kişilerden, yaralı olarak ele geçen şahsın asayişte verdiği ifadesi Nizamettin Taş ve Ekrem Dersimi’nin iddialarını doğrulamaktadır.“

"CAN GÜVENLİĞİMİZDEN SİZ SORUMLUSUNUZ, PKK’YA TAVIR ALIN"
Kürt aydınları Mesud Barzani'ye gönderdikleri mektupta, Kürt Bölgesel Yönetiminde yaşayan PWD’liler ve diğer PKK muhaliflerinin can güvenliğinden Barzani'nin sorumlu olduğunu hatırlatarak, PKK’ya tavır almasını istedi. Mektupta, "Siz Özgür Kürdistan bölge başkanısınız. Hükümetinizin hükümranlığı altındaki bölgede yaşayan vatandaşlarınızın can ve mal güvenliğinden sorumlusunuz. Ülkenizin bir kazası olan Koysancak'ta toplu olarak yaşayan ve siyasi olarak mücadele vermek istediklerini deklere eden PWD'lilerin can güvenliğini ve açık legal siyaset yapma özgürlüğünü sağlamak sizlerin görevidir. Onların sürekli bir ölüm tehdidi altında yaşadıklarını, açık siyaset yapamadıklarını, ülkemizin yararına yapılan bazı toplantılara katılmalarının engellendiğini çok iyi bilmektesiniz. Genelde hükümetinizin, özelde de sizin gibi, hukuka düşünce ve örgütlenme özgürlüğüne ve insan yaşamının kutsallığına büyük değer verdiği bilinen bir başkanın, PKK’nın bu ölçü tanımaz saldırganlığına karşı önleyici kesin bir tavır göstermemesi, partinizin, ailenizin tarihsel geçmişine ve şahsınıza büyük saygı duyan bizleri derinden üzmektedir. PKK güçlerinin insan hayatını hiçe sayan saldırgan tutumlarına müsaade etmeyeceğinizi ve ülkenizde yaşayan tüm vatandaşlarınızın can güvenliğinin ve siyaset yapma özgürlüğünün hükümetinizin güvencesi altında olduğunu düşünüyor, gerekenleri yapmanızı saygıyla arz ediyoruz“ ifadelerine yer verildi.

Mektup altında Türkiye, Avrupa ülkeleri ve Kuzey Irak'ta bulunan bir çok Kürt aydınının imzası bulunuyor. Mektuba imza atanlar ise şunlardan oluşuyor:İbrahim Aksoy eski parlementer, Yüksel Avşar, politikacı, Kerim Savaş politikacı, Cemal Batum, Ömer Özmen yazar, Laleş Kaso yazar, Salıh Omeri yazar, Kenan Fani Doğan politikacı, Murat Dağdelen politikacı, Kadim Kan KDP Üyesi, M. Fırat Yıldız, Bekir Uçar, Zehra Kıllı, Zeynel Çelik, Alan Aslan, Selahattin Kabasakallı, İrfan Kaya, Afife Evin Çiçek politikacı, Selim Çürükkaya yazar, Aysel Çürükkaya politikacı, Serdar Sıtkı, Maşallah Erdoğan, Yılmaz Elçi, Ahmet Acar Tevgera Kurden demokrat sözcüsü, Yaşar Karadoğan gazeteci yazar, Şihab Polat, İkram Delan, Abdurrahman Demir, Mesut Baştürk, Filiz Korkmaz, Hüseyin Düzen, Haci Sıddık Karakaya, Hasan Korkutata, İlyas Deniz, İbrahim Güçlü, Kadir Canbek, Casım Taş, Sultan Arslan, Ali Fikri Işık, Hasan Hüseyin Yıldırım, Davut Kurun, Nurcan Kurun, Keamal Akıl, Sedat Günçekti, Abuzer Komazan Nesrin Çelik, Salih Aras, Yıldırım Kaya, Sait Çürükkaya, Cemal Koç, Hanefi Aydın, Hüseyin Sîyabend, Vecide Karagöz, Çendo Aydın, Dr. Ali Kemal Yıldırım, Hasan H. Yıldırım, İrfan Yetkiner, Kemal Akıl, Dersim Tekeş, Mahmut Ayçiçek, Kovan Amedi, Tayip Dağ, İhsan Aksoy, Süleyman Akkoyun, Hüseyin Topgüder, Murat Ülgen, Bube Eser, Sarı Baran, Fettah Karagöz, Tahsin Sever, Nurettin Kılıç, Hamit Kılıçarslan, Orhan Demirel, Gülay Bektaş, Sait Aydoğmuş ve Fuat Brusk.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 12:14

İLGİLİ HABERLER