Dünya
  • 23.6.2014 10:25

Polis araçlarını ateşe verdiler

Polis araçlarının ateşe verildiği olaylar sırasında polis ve göstericilerin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi yaralandı. Yazılı bir açıklama yapan Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga, Mitroviça'da yaşanan gelişmeleri büyük bir endişe ile izlediğini belirtti.

Mitroviça'da yaklaşık 500 kişi, kenti ikiye bölen İbre Nehri üzerindeki köprüye Sırplar tarafından yeni bir barikat yapılmasını protesto etti. İbre Nehri üzerindeki köprüye yürümek isteyen gruba polis izin vermeyince gerginlik çıktı. Taş ve patlayıcı madde atan gruba polis, biber gazıyla müdahale etti. Göstericiler, iki polis aracını ateşe verirken olaylar sırasında polislerin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi yaralandı. Ateşe verilen araçlardan birinin Avrupa Birliği'nin (AB) Kosova'daki Hukuk Misyonu EULEX polisine ait olduğu öğrenildi.

Olaylar sırasında yaklaşık 100 Sırp polisi ve askeri, Kosova tarafına geçerken Mitroviça'yı ikiye ayıran köprü üzerinde NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü (KFOR) bünyesinde görev yapan ABD, İtalyan ve Alman askerleri görevlendirildi. Köprü, Kuzey ile Güney arasındaki ulaşıma kapandı.

YAHYAGA: ŞİDDET ÇÖZÜM DEĞİL

Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga, Mitroviça'da yaşanan gelişmeleri büyük bir endişe ile izlediğini belirtti. Cumhurbaşkanı Yahyaga, yazılı bir açıklama yaparak vatandaşlardan, Kosova polisine yardımcı olmalarını isterken sorunlara çözüm bulunması çabaları sırasında şiddete başvurulmasının, durumun ateşlenmesine yardımcı olacağına dikkat çekti. Yaşananların Mitroviça şehrinde olduğu gibi Kosova'nın kuzeyindeki belediyelerde de durumun normalleşmesi sürecini engellediğini vurgulandı.

Yahyaga açıklamasında, Sırp polis ve askerlerinin Kosova topraklarına girmelerini, kabul edilemez bir olay olarak vurgularken, konuyu uluslararası platforma taşıyacağını belirtti.

PROTESTOLARA NEDEN OLAN SIRP BARİKATI

Mitroviça kentini ikiye bölen İbre nehri üzerindeki köprüden 3 yıl önce konulan çakıl taşlarındaki barikat kaldırıldı. Barikadın kaldırılması Kosovada sevinçle karışlanırken, ayını gün 200 kişilik bir Sırp grubu beton saksılar getirerek, köprüde yeniden barikat oluşturdu. Oluşturulan barikat ile köprü ulaşıma kapandı.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 03:58

İLGİLİ HABERLER