Asayiş
  • 28.1.2014 08:42

Polis memurunun hayatını karartan cemaat sorusu

Paralel yapının fişleme belgelerini kaydedip suç duyurusunda bulunduğu için meslekten atılan polis memuru Fatih Kutbay: 7 yaşındaki çocuklar dahil bir milyon kişiyi fişlemişler. Bana da zorla "deli" raporu aldırmaya çalışıyorlar

Fatih Kutbay (29), Erzincan İl Emniyet Müdürlüğü Eğitim Şubesi'nde görev yaptığı 2010 yılında Terörle Mücadele Şubesi'nin bilgisayarına girerek "paralel yapı" tarafından hazırlanan "fişleme" listelerini kopyaladı ve suç duyurusunda bulundu. Bundan sonra görev yaptığı 2 yıl içinde başına gelmeyen kalmayan Kutbay, 4 kez akıl hastanesine gönderilerek "deli" raporu aldırılmak istendi. 2 yıl önce de bir polis memurunu dövdüğü iddiasıyla meslekten ihraç edildi. Sabah Gazetesi'ne konuşan Fatih Kutbay yaşadıklarını şöyle anlattı: "Sürekli şubede listeye bakın sözleri dolanıyordu. Terörle Mücadele Şubesi'nde çalışmak için başvuru yaptım. Benimle yapılan mülakatta tek soru 'Hoca Efendi için ne düşünüyorsun?' oldu. Hazzetmediğimi söylediğim için yer değiştirme isteğim kabul edilmedi. Bu süreçte çalışırken iç hat bilgisayarına girdiğimde Erzincan bölgesinde 4 bin kişiyi fişlediklerini gördüm. 7 yaşındaki çocuğu dahi fişlemişlerdi. 'Bunun babası bu olabilir, Alevi, İsmail Ağa Cemaati, çiftler arası eş değişimi, güvenli, güvensiz' gibi bilgiler yer alıyordu."

AKIL HASTANESİNE GÖTÜRDÜLER
Tüm bu bilgileri kopyaladığını belirten Kutbay, şöyle devam etti: "Diğer bölgeler de kendi listelerini oluşturmuşlardı. Fakat onları kopyalayamadım. Dosyalar korunmalıydı. İstanbul'da 100 bin, Ankara'da 15 bin, İzmir'de 70 bin kişilik listeler vardı. Türkiye'de yaklaşık 1 milyon kişiyi fişlemişlerdi. Kopyaladığım 4 bin kişilik listeyi de alarak o dönem savcı olan İlhan Cihaner'e verdim ve iki Emniyet görevlisi hakkında suç duyurusunda bulundum. Belgeler adli emanete alındı. 2011'de de kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildi. Bir de usulsüz olarak kuruma ait bilgisayardan kopyalama yapmakla suçlandım. Bugün Türkiye'de yaşananlar aslında 4 yıldır planlanıyordu" Erzincan'da görülen Ergenekon davasında zanlı olarak yargılandığını belirten Fatih Kutbay, mart ayında yapılan duruşmadan önce babasının, sonra kardeşinin ve nihayet kendisinin ayrı ayrı terör ekiplerince gözaltına alındığını belirterek şunları söyledi: "Ailemle tehdit edildiğim için ifademi değiştirmek zorunda kaldım. İki gün önce yine terör şubesinden gelen ekipler beni Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne götürmek istedi. İtirazlarımız üzerine bugün yine geleceklerini söylediler. Tek istekleri bana ruh sağlığı bozuk raporu almak. 4 ayrı hastaneden akıl sağlığım yerinde olduğuna dair rapor var. Alınan tüm raporlara rağmen Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne gönderildim. 15 gün hastanede zorla tutuldum. Akıl sağlığımı yitirmem için sürekli ilaç veriyorlardı. Konuşma yeteneğimi kaybetmeye başlamıştım. Ailemin baskısıyla beni hastaneden çıkardılar."

ŞUBE MÜDÜRÜ DARP ETTİ
Hastane çıkışında Emniyet'ten aranarak, 6 ay raporlu olduğunun, göreve gelmemesi gerektiğinin söylendiğini belirten Fatih Kutbay, bu süreçte Koruma Şube Müdürü Mustafa A. tarafından darp edildiğini kaydetti. Kutbay'ın suç duyurusunun ardından da şube müdürü 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ancak Kutbay da "bir polis memurun darp ettiği" gerekçesiyle hakkında işlem yapılarak 2012'de meslekten ihraç edildi. Polislikten ihraç edildikten sonra Kutbay'ın açtığı göreve iade davası ise 1.5 yıldır Danıştay 12'nci Dairesi'nde bekliyor.
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:07

İLGİLİ HABERLER