Dünya
  • 30.4.2007 07:05

POLİSTEN İLGİNÇ HAREKAT: SAÇ UZATAN ERKEKLERE CEZA!..

İran her geçen gün biraz daha Talibanlaşıyor. Kadınları saçları görünüyor diye sokaklardan toplayıp nezarete atan polis, şimdi de saçlarını Batı stilinde kestiren erkeklere karşı çökertme harekatına hazırlanıyor. Saçını uzatan ya da havaya diken cezalandırılacak, bu modelleri uygulayan berberin ruhsatı iptal edilecek. Erkeklerin yüz kremi ve jöle kullanması ve kaş aldırması da yasak.

İRAN’da İslami kuralların gerektirdiği gibi örtünmeyen kadınlara karşı baskıları artıran şeriat polisi şimdi de erkeklerin saç modellerine karışmaya başladı. İtimad gazetesinin haberine göre, polis teşkilatının berberlere gönderdiği yeni talimatname ile, "İslam geleneklerine uymayan Batı stilinde saç tıraşı ve modeli yapılması" yasaklandı.

Tahran Berberler Derneği Başkanı Muhammed Eftekari-Fard, "Berber dükkanlarına ruhsat verilirken, Amerikalı ve Avrupalılar gibi saç modelleri yapılmaması koşulu bulunuyor. Buna rağmen kentin bazı berberlerinde bu tarz saç tıraşları yapıldığı görülüyor. Biz bu konuda defalarca uyarı yaptık. Kurallara aykırı saç yapmayı sürdüren üyelerimizden desteğimizi çekeceğiz. Gerekirse ruhsatlarını geri alacağız" dedi. Eftekhari-Fard, berberlere kesin talimat yollayan polisin bu kurallara uyulmaması durumunda cezai önlemler de alacağını söyledi.

Eftekhari-Fard, ne gibi saç modellerinin yasaklandığını belirtmedi. Ancak, İranlı muhafazakarlar, uzun süredir saçlara jöle ile şekil verilmesi, omuzlara kadar saç uzatılması ve havaya dikili kabarık saç stillerinden hoşnut değillerdi.

METROSEKSÜELLİK YASAK

Polis talimatı ayrıca, erkek berberlerinde yüz kremleri sürülmesi, kaş aldırılması ve özel makyaj yapılmasını da yasaklıyor. Kıyafet uygulaması sadece kadınları hedef almıyor ve erkeklerin de aşırı kabul edilen kılık kıyafetlerine karışılıyor. Saç stilleri talimatnamesinden önce, kısa ya da dar tişörtler giyinen erkekler de sokakta uyarılıyordu. Ülkede ayrıca erkeklerin kravat ve papyon takması da yasak. Kravat, Batı emperyalizminin sembolü olarak görülüyor ve bilindiği gibi başta Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad olmak üzere ülke yöneticileri hiç kravat takmıyor.


 

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 19:39

İLGİLİ HABERLER