Gündem
  • 10.10.2005 02:44

POLİSTEN 'TERÖR REFLEKSİ' TATBİKATLARI...

Polislere ‘terör refleksi’ kazandırmayı amaçlayan plan çerçevesinde 81 ilde tatbikatlar yapılacak.

Polis teşkilatının, terör eylemlerine karşı her an tetikte olmaları ve ani müdahalede bulunmaları sağlanacak. Bu kapsamda öncelikle, terör örgütünün muhtemel saldırı ve eylem hedefleri belirlenecek. Tatbikatın yapılacağı yeri ve detayları il emniyet müdürlükleri tespit edecek. Terör örgütü PKK/Kongra-Gel’in son dönemdeki faaliyetlerine ışık tutulan tatbikat planlarında, örgütün silahlı çatışmaya girmektense risk taşımayan saldırıları benimsediğine dikkat çekiliyor.

Çoğunlukla C-4 ve A-4 plastik patlayıcılarla bombalı eylem gerçekleştirildiğine işaret ediliyor. PKK faaliyetlerinin önüne geçilmesi ya da bir eylemin gerçekleşmesinin hemen ardından faillerinin yakalanabilmesi için tüm birimlerin, ani müdahalelere hazırlıklı olması isteniyor. Bu doğrultuda, personelin silah becerisini artıracak çalışmalara hız verilecek. Personele ve şubelere mühimmat desteği yapılacak. Başta terörle mücadele ve özel harekat timleri olmak üzere tüm polislerin periyodik olarak atış poligonlarında sürekli atış yapması sağlanacak. Personelin çelik yelek kullanımı artırılacak. Militanların muhtemel saldırı hedefleri belirlenerek, kaçış noktaları hakkında alternatif planlar hazırlanacak. Söz konusu bölgelerde sık sık tatbikatlar gerçekleştirilecek. Tatbikatlarda amir ve memur düzeyindeki personelin de görev yerleri tek tek tespit edilecek. Olası bir eylemde hangi polisin nerede hangi görevi yerine getireceği netleştirilecek. Emniyet, Ankara’daki Kurtuluş Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü önünde A-4 plastik patlayıcı ile saldırı planlayan örgütün, önümüzdeki dönemde yine polise dönük eylemler planlayabileceği üzerinde duruyor. Buradan hareketle geliştirilen tedbirlere göre, polisler her ulaşımlarında farklı güzergahları kullanacak. Personel, hedef teşkil edecek şekilde toplu halde bir yerde bulunmayacak. Telsiz ve telefon görüşmelerinin dinlenme ihtimaline karşı çeşitli kodlar kullanılacak. Cep telefonu ile uzun süre konuşulmayacak. Yemek gibi bazı ihtiyaçlar merkeze gitmeden karşılanmaya çalışılacak.

PKK, El Kaide’nin bombalarını örnek aldı

Terör örgütü PKK/Kongra-Gel, El Kaide örgütünün eylemlerde kullandığı bomba düzeneğinden ilham aldı. Güvenlik birimlerince hazırlanan bir raporda “Örgüt amonyum-nitrat-şeker karışımlı patlayıcıyı eylem için tutuyor.” ifadesi kullanıldı. El Kaide ile MLKP örgütlerinin eylemlerinde kullandıkları bu patlayıcıyı PKK’nın ilk kez kullanma hazırlığında olduğu belirtiliyor. PKK/ Kongra-Gel daha önceki eylemlerinde Irak’tan getirdiği A-4 ve C-4 plastik patlayıcı kullanıyordu. PKK/ Kongra-Gel’e dönük yapılan operasyonlarda örgütün Bingöl’ün Genç ilçesinden geçen yolcu treni ile Van Emniyet Müdürlüğü’ne sabotaj hazırlığında olduğu da ortaya çıktı. Rapora göre, polis ve askerlerin sıkça kullandığı güzergahlara döşenen patlayıcılara, fark edilmesi halinde patlamasını sağlayacak bubi tuzağı kurulmuş. Patlayıcılar, dikkat çekmemesi amacıyla konserve kutularına konulmuş. Raporda en dikkat çeken konu ise daha önceki eylemlerini A-4 ve C-4 plastik patlayıcılarla gerçekleştiren örgütün yeni bomba düzenekleri üzerinde çalışması. Bu tür patlayıcıları daha önce El Kaide ile MLKP eylemlerinde kullanmıştı.

 
/Sedat Güneç - Zaman

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:56

İLGİLİ HABERLER