Dünya
  • 16.1.2014 16:06

'Politikacılar dışarıyı daha iyi görsün'

DANİMARKA'da parlak, altın rengi iş kıyafetleri giyen bir grup eylemci, meclis binasının camlarını temizledi. Eylemciler, politikacıların parlamento meydanında, hükümetin çıkardığı yasaları protesto edenleri iyi görmelerini sağlamak için camları temizlediklerini söyledi.

Eylemcilerin sözcüsü Niels Bröger Jakobsen, P1 kanalında yayınlanan ve Danimarka'yı dünya ülkeleri arasında vergi cenneti gibi gösteren program üzerine eylem yaptıklarını söyledi. Jakobsen, şöyle dedi:

"Politikacılar; Cayman Adası gibi başka ülkelerdeki vergi baskısını eleştirirken kendi ülkemize bakmıyorlar. Ülkemizin Cayman Adası'ndan farkı yok. Politikacılar, firmaları vergi beyanı konusunda şeffaf olmaya ve kamuoyuna açıklama yapmaya zorlamalıdır. Vergi ödemeyen yabancı şirketler için vergi cenneti olması Danimarka için büyük sorun ama gelişmekte olan ülkeler için daha da büyük sorun. Gelişmekte olan ülkeler büyük gelir kaybına uğruyor. Vergi gelirlerinden kayıp, çocukların gençlerin daha iyi bir eğitim almaları, hastaların daha iyi bir sağlık hizmeti, yaşlıların da daha iyi bir bakım hizmeti almalarını önlüyor. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Danimarka vergi kaçakçılığı ile mücadelede tüm dünyaya öncü olmalıdır. Bunun için eylem yapıyoruz ama halkın evi olan meclis binasının kalın duvarları ardında oturan politikacılar dışarıda olup biteni tam göremedikleri için camları temizledik ki dışarı daha iyi görsünler."

Niels Bröger Jakobsen OECD raporlarının gelişmekte olan ülkelerin vergi kaybının, aldıkları dış yardımlardan daha yüksek olduğunu gösterdiğine dikkat çekti.

Ünsal TURAN/KOPENHAG (DHA)

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:26

İLGİLİ HABERLER