Gündem
  • 14.11.2020 15:48

Pompeo Türkiye'ye gelecek Erdoğan'la görüşmeyecek!.. Çok da Tınnnn

Pompeo Erdoğan ile görüşmeyecek..

Dışişleri Bakanı Michael Pompeo, önümüzdeki hafta Türkiye'yi ziyaret ettiğinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan veya diğer hükümet liderleriyle görüşmeyecek.

Pompeo'nun 10 günlük yedi uluslu gezisi hakkında Cuma günü gazetecilere brifing veren ABD'li yetkililer, dini özgürlük meselelerine yoğunlaşmak istediğini söylediler. Rum Ortodoks Hıristiyan lideri Ekümenik Patrik Bartholowew I gibi dini figürlerle İstanbul'da buluşmayı planlıyor, ancak başkent Ankara'ya gitmiyor.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Pompeo'nun planladığı toplantıları “aşırı derecede uygunsuz” müdahale olarak nitelendirerek, Erdoğan'ın camilerin ve İslami ibadetlerin rolünü yükseltmedeki eylemlerine rağmen ülkenin din özgürlüğü konusundaki sicilini savundu.

ABD ile politika konusunda sık sık çatışan ancak Başkan Donald Trump ile dostane ilişkileri sürdüren Erdoğan, Trump'ın tanımayı reddettiği bir seçim zaferi için Başkan seçilen Joe Biden'i tebrik etmek için diğer dünya liderlerine katıldı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, Pompeo'nun Türkiye'deki güzergahının Türk liderlerin görüşmeyi reddettiklerini yansıtmadığını söyledi.

Ancak diplomatik meseleleri tartışırken kimliğinin belirtilmemesini isteyen bir Türk yetkili farklı bir hikaye anlattı: Pompeo'nun Türkiye ziyareti sırasında Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Ankara'ya gelme davetini reddetmesi ve bunun yerine Çavuşoğlu'nun İstanbul'a gelip görüşmeye gelmesini istemesi onu.

Çavuşoğlu, hassas bilgileri paylaşmak için kimliğinin gizli kalması şartıyla konuşan üst düzey bir Türk yetkiliye göre, Pompeo'nun görevden ayrılmadan önce Ankara'ya soğuk bir omuz vermesine gücendiğini söyledi.

Çavuşoğlu'nun ofisi yorum yapmaktan kaçındı.

Pompeo'nun gezisi onu yedi ülkeye götürecek: Fransa, Türkiye, Gürcistan, İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Suudi Arabistan. Buluşacağı liderlerin çoğunun Biden'ı Trump ve Pompeo'nun tanımayı reddettiği bir zafer için tebrik ettiği düşünüldüğünde, garip bir anda geliyor.

Pompeo, diğer tüm duraklarında üst düzey liderlerle buluşmayı planlıyor. Aynı zamanda emsali yıkıcı bir olay da planlıyor: Pompeo, İsrail'de kaldığı iki gece boyunca Golan Tepeleri'ni ve Batı Şeria'daki İsrail yerleşimlerini ziyaret edecek.

Güncellenme Tarihi : 14.11.2020 15:50

İLGİLİ HABERLER