Gündem
  • 28.1.2014 00:10

Poyrazköy sanığından hakime şok sözler

Poyrazköy davasında aralarında Emekli Binbaşı Levent Bektaş'ın da olduğu tutuklu 5 sanık tahliye edildi. Böylece davada tutuklu sanık kalmadı.

Poyrazköy kazılarında bulunan silahlar dönemin Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ tarafından reddedilmişti.[AA]

İstanbul Poyrazköy'de 2009'da yapılan kazılarda bulunan mühimmat ve Gölcük Donanma Komutanlığı'nda yapılan aramalarla ilgili emekli Koramiral Kadir Sağdıç, emekli Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü'nün de sanıkları arasında olduğu 5'i tutuklu 85 sanıklı Poyrazköy Davası görüldü.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada mahkeme sanıkların ve avukatların taleplerini aldıktan sonra ara kararını açıkladı. Davanın tutuklu sanıkları Emekli Binbaşı Levent Bektaş, Ercan Kireçtepe, Erme Onat, Eren Günay ve Hüseyin Hançer'in tahliyesine karar verdi.

Mahkeme tahliye gerekçesi olarak 'tutuklu kaldıkları süre ve Anayasa Mahkemesi'nin tutukluluk süresi ile ilgili kararını gösterdi. Anayasa Mahkemesi tutukluluk süresini 5 yıl olarak belirlemişti.

Tahliye edilen sanıklar hakkında yurt dışına çıkış yasağı konuldu.

TÜBİTAK raporu da ulaştı

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Mahkeme Başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu, Gölcük Donanma Komutanlığı'ndan elde edilen 5 No'lu harddiske ilişkin son TÜBİTAK inceleme raporunun dört klasör halinde mahkemeye ulaştığını söyledi. Başkan Yılmazabdurrahmanoğlu ayrıca Balyoz davasıyla ilgili Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin gerekçeli kararının da mahkemeye ulaştığını belirtti.

'Kumpas kuranlar ortaya çıkıyor'

Duruşmada söz alan emekli Tuğamiral Fatih Ilgar, gelinen noktada haklarında yapılan suçlamalara ilişkin herşeyin ortaya çıkmaya başladığını söyledi. Ilgar, "Ancak bu sırada yaşadıklarımız çok ağır. Bir tanesi de benim en yakınımda cereyan etti. Can dostum Cem Aziz Çakmak Yedikule'de tedavi görüyor. Kendisine bunu yaşatmış olanları sevindirmemesi için düştüğü yerden kalkmasını diliyorum" dedi.

'Başbakan ve danışmanı tanık olarak dinlensin'

Tutuklu sanık Ercan Kireçtepe de, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın baş danışmanı Yalçın Akdoğan tarafından ortaya atılan 'milli orduya kumpas kuruldu' iddiasını hatırlatarak, Başbakan'ın mahkemede tanık olarak dinlenmesini istedi. Kireçtepe, Erdoğan'ın yargıda ve emniyette 'çete' olduğuna dair iddialarını da gündeme getirdi.

Tutuklu sanıklardan Albay Hüseyin Hançer de benzer talepte bulunarak Akdoğan'ın dinlenmesini istedi.

Mahkeme, Genelkurmay Başkanlığı'nın 'kumpas' iddiaları üzerine şikayet etmesi sonucu İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturmanın akıbetinin savcılıktan sorulmasına karar verdi. Ancak Başbakan'ın Başdanışmanı Yalçın Akdoğan'ın dinlenilmesi yönündeki talepleri reddetti.

Mahkeme, sanık avukatlarının Yalçın Akdoğan'ı duruşmaya getirmeleri halinde dinleyebileceğini de belirtti.

'Başbakan size çete dedi'

17 Aralık'taki yolsuzluk soruşturmasında yaşananlar nedeniyle mahkemeden söz aldığını belirten tutuksuz sanık Albay Ali Türkşen ise, yargıyı kastederek, "Başbakan size çete dedi. Suç duyurusunda bulunun ama yapmıyorsunuz. Ancak biz tek cümle iddiamızdan şaşmadık. Size gram saygım kalmadı" dedi.

Türkşen, "Bugün burada beş tutuklu arkadaşımız için tahliye istiyoruz. Kendi adıma beraat istiyorum. Ayrıca Başbakan Erdoğan'ın da burada tanık olarak dinlenmesini talep ediyorum" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Al Jazeera

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:07

İLGİLİ HABERLER