Gündem
  • 14.1.2014 14:09

Prof.Dr. Halet Çambel, son yolculuğuna uğurlandı

Arkeoloji dünyasının önemli isimlerinden İstanbul Üniversitesi (İÜ) emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halet Çambel için İÜ Edebiyat Fakültesi Şeref Holü'nde tören düzenlendi. Önceki gün evinde yaşama veda eden 98 yaşındaki Çambel'in fotoğraflarının asıldığı tören alanına Çambel'in Türk bayrağına sarılı tabutu öğrencileri tarafından getirildi.

"BİR YILDIZ KAYDI"

Çambel'in öğrencileri ve yakınlarının katıldığı törende konuşan Boğaziçi Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Ayşe Soysal, "Halet hanım, çalışmalarıyla mesleğinde çığır açmış, farklıyı yapmaktaki, yaşamaktaki cesareti ve kararlılığıyla bir kuşağı etkilemiş, dünyaca tanınan, ödüller almış bir bilim kadınıydı. Onun, üniversitemizde yeni gelişmekte olan arkeoloji çalışmalarına göstermiş olduğu sıcak ilgiyi, genç meslektaşlarına nasıl yol gösterdiğini çeşitli vesilelerle izleme olanağım olmuştu. Halet hanımı anlatmakta kelimeler gerçekten yetersiz kalıyor. Bir yıldız kaydı" diye konuştu.

"HERKESLE İNSAN OLARAK EL ELE TUTUŞMASINI BAŞARMIŞ BİR İNSANDI"

"Halet Hanım Destanı" adlı kitabın yazarı İsa Küçük de "Profesör, doktor ünvanının yarattığı sınırı, resmiyeti aşmış, herkesle insan olarak el ele tutuşmasını başarmış bir insandı Halet Hoca. Bana şöyle demişti; 'Mutluluk yaşanabilir, yapılabilir, yakalanabilir. Bireysel çıkarlarımızı aşıp, toplum için çalışırsak, mutlu olmayı başarabiliriz'. Bu bize, en büyük mesajıydı" dedi.

"HİTLER İLE TANIŞMAYI REDDETMİŞTİR"

Alman Arkeoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Felix Pirson da "Sadece büyük bir bilim insanını değil, aynı zamanda Türk biliminin yurtdışında etkili olan elçilerinden birini de kaybetmiş bulunuyoruz. Kendisi Alman arkeolojisine her zaman yakındı. 1936 yılında, doğduğu şehir olan Berlin'de düzelenen olimpiyatlara katılan Halet Çambel, Hitler ile tanışmayı reddetmiştir. Bu, o zamanlar daha 20 yaşında olan birisinin cesareti beni çok etkilemiştir. Bu noktada Almanlar bir Türk kadından çok şey öğrenebilirlerdi" diye konuştu.

Tören sonunda Çambel'in cenazesi omuzlarda ve alkışlar arasında cenaze aracına konularak, 15 Ocak 2014 Çarşamba günü Muğla Akya'da, eşi Nail Çakırhan'ın mezarının yanına defnedilmek üzere uğurlandı.
Dilhun GENÇDAL - Uğur CAN / İSTANBUL, (DHA)

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:29

İLGİLİ HABERLER