Bilim
  • 30.3.2015 17:37

Prof.Dr. Karaöz, ‘Gelecekte 200 yıl yaşayacağız’

Bartın Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Kulübü (BÜBAK) tarafından Kök Hücre ve Güncel Gen Tedavileri başlıklı bir konferans düzenlendi. Üniversitenin konferans salonunda yapılan etkinliğe Erdal Karaöz konuşmacı olarak katıldı. Türkiye’nin hem kök hücre araştırmaları yapan hem de uygulamalarının gerçekleştiği merkezin başında olan Karaöz, yaptığı sunumda kök hücrenin dünü, bugünü ve geleceği hakkında bilgi verdi.

Uzaktan ameliyat yapılabiliyor
Karaöz, teknolojideki hızlı gelişimin tıp alanına da yansıdığını vurgulayarak, ameliyatların artık robotik cerrahiyle yapıldığını ifade etti.  Teknolojinin inanılmaz geliştiğini anlatan Karaöz, şöyle konuştu: “Tıpta görüntüleme sistemleri inanılmaz değişiyor. Cerrahi sistemler inanılmaz gelişti. Az kesik ve daha az kanama ile hastayı kısa sürede taburcu edebileceğiz. Artık robotik cerrahi dediğimiz bir olguya doğru gittik. Bu cerrahi yöntemiyle doktorlar ellerinde neşter olmadan robotlar aracılığıyla ameliyat yapabiliyor. Bugün Amerika’da bir cerrah robotun başında oturup, Türkiye’deki bir hastanedeki hastayı tedavi edebilecek durumda.”
Tıpta yaşanan gelişmelerle insan ömrünün uzadığına dikkat çeken Karaöz, şunları söyledi: “Bizim hücrelerimizin uç kısımlarında telomer diye bir parça var. Bu her bölünme yaşandığında kesiliyor. Bittiği zaman bizim somatik hücrelerimiz bu telomeri yerine koyamıyor. Kök hücreyi bu telomerden farklı kılan, bu kısalan hücreyi enzim aktivitesiyle yerine koyuyor. Yaşamı uzatmak da bu telomerin uzatılmasını engellemekten geçiyor. Ben bunun tamamen gerçekleşeceğine, ölümsüzlüğün olacağına inanmıyorum. Ancak, gelecekte insanlar 200 yıl yaşayacak. Biz bunu göremeyeceğiz ama bunun olacağına inanıyorum. Ortalama yaşam ömrünün gitgide artması da bunu gösteriyor.”
Konferansı, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Fen Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ali İhsan

Demirel, öğretim elemanları ve öğrenciler takip etti. 

AKİF YAMAN

 

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 21:18

İLGİLİ HABERLER