Gündem
  • 17.11.2020 22:29

Putin : Karabağ uluslararası hukuka göre Azerbaycan'ındır

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, uluslararası hukuka göre Karabağ'ın her zaman Azerbaycan'ın ayrılmaz bir parçası olduğunu söyledi .Putin, Ermenistan topraklarına doğrudan bir saldırı yapılmadığı için CSTO'nun Dağlık Karabağ sorununa müdahale edemeyeceğini kaydetti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bugün yaptığı açıklamada, Dağlık Karabağ'da ateşkes kurularak elde edilen asıl başarının kan dökülmesinin sona ermesi olduğunu söyledi.
“Yapmayı başardığımız en önemli şey kan dökülmesini durdurmaktı. Sadece resmi verilere göre 4 binden fazla insan öldü, hatta bence daha fazla, on binlerce kişi yaralandı ve sakat kaldı. Dinleyin, bu bir film değil, bu, belirli insanlarla, belirli ailelerle yaşamda yaşanan bir trajedi, ”dedi devlet başkanı Russia 24 TV kanalında .
Paşinyan bu rakama ilave olarak yüzlerce Ermeni askerinin kayıp olduğunu bildirdi.

Rus lider, varılan anlaşmaların Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin daha da normalleşmesi için bir zemin oluşturmayı mümkün kıldığını da belirtti.

“Tüm ulaşım iletişimindeki engelleri kaldırıp ekonomik bağları yeniden kurmaya karar vermemiz çok önemli. Bu, uzun vadede ilişkilerin normalleşmesi için iyi bir temel oluşturuyor ”dedi.

Putin'e göre Karabağ'daki çatışmayı sona erdirmek için pratik olarak 19-20 Ekim'de bir anlaşmaya varıldı, ancak kesin bir sonuca varmak mümkün değildi.

Çatışmanın topraklarındaki durumun kritik olduğunu, saatleri saydığını ve Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Minsk Grubu çerçevesinde müzakereler yapmanın gerçekçi olmadığını belirtti.

“AGİT Minsk Grubu çerçevesinde ek istişareler nerede olabilir? Sadece gerçekçi değildi, belirli bir zamanda savaş alanında gelişen gerçeklerden ilerlemek gerekiyordu. Bunu hem Ermenistan hem de Azerbaycan halkının yararına yaptık ”dedi.

Sonuç olarak, Başkan'ın da belirttiği gibi, bir günde anlaşmaya varıldı ve mücadele "her virgül, anlaşmanın her noktası" içindi.

Rusya Savunma Bakanlığı, devlet haber ajansı TASS'ın bildirdiğine göre , Rus barış güçlerinin Dağlık Karabağ'da daha fazla mevzi kurması nedeniyle ateşkesin hala yürürlükte olduğunu söyledi .

Rusya, geçen hafta barış anlaşmasının imzalanmasından bu yana 120'den fazla askeri uçuşun bölgeye asker ve teçhizat götürdüğünü söyledi. Anlaşmaya göre toplam 1.960 Rus askeri konuşlandırılacak. Açık Kafkas basınında çıkan haberlere göre , Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Ermeni milletvekillerine Ermenistan'ı Dağlık Karabağ bölgesine bağlayan Laçin koridorunun Pazartesi günü faaliyete geçeceğini söyledi .

Erdoğan Pazartesi Azerbaycan'a asker gönderme yetkisini Rusya ile bir “barışı koruma merkezi” kurmak için yetkilendirmesini meclisten aldı.

Rusya, anlaşmanın bir parçası olarak sahada hiçbir Türk askerinin olmayacağını defalarca söyledi - bu, kaçınılmaz olarak Erivan'ın şiddetli direnişiyle karşılanacak bir faktör. Ancak Ankara, ateşkes anlaşmasında çok az detayı belirtilen ortak bir barış koruma merkezinin parçası olacak. 
AFP'nin bildirdiğine göre, Türkiye'nin konuşlandırılması, büyüklüğü Erdoğan tarafından belirlenen şekilde bir yıl süreyle aktif olacak.

 

Güncellenme Tarihi : 17.11.2020 23:13

İLGİLİ HABERLER