Putin, Macron ve Merkel Sputnik V aşısını görüştü

2 dk okuma
Putin, Macron ve Merkel Sputnik V aşısını görüştü

Hızlı Özet

ABD'nin özellikle de Rus aşısını destekleyen ülkelere yaptığı tüm baskılarına rağmen, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin Rusya’nın Covid-19’a karşı geliştirdiği Sputnik V aşısına karşı ilgisi giderek artıyor.






Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rusya'nın koronavirüs aşısı Sputnik V hakkında tele-konferans gerçekleştirdi.



ABD'nin özellikle de Rus aşısını destekleyen ülkelere yaptığı tüm baskılarına rağmen, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin Rusya’nın Covid-19’a karşı geliştirdiği Sputnik V aşısına karşı ilgisi giderek artıyor.



Kremlin Sarayı tarafından yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiği bildirildi.



AB TESCİLİ, TESLİMATI VE ORTAK ÜRETİM KONULARI ELE ALINDI



Görüşmede, Sputnik V aşısının Avrupa Birliği'nde (AB) tescili, teslimatı ve ortak üretim konularının ele alındığı belirtildi. Açıklamada, şöyle denildi:



“Ortak bir tehdit olan korona virüs salgını ile mücadelede çabaları birleştirmeye özellikle dikkat çekildi. Bu bağlamda liderler, hastalığın daha fazla yayılmasını önleyecek tedbirlere odaklandı. Özellikle, Rus aşısı Sputnik V'nin Avrupa Birliği'nde tescil edilme ihtimali ile aşının AB ülkelerine olası teslimatları ve ortak üretim konuları tartışıldı”



 



AŞININ ONAY SÜRECİNE KARŞI ÇIKILIYORDU



Sputnik V’nin AB tarafından onay süreci, çeşitli yetkililer ve ABD'li politikacıların aşının kullanımına karşı çıkmasıyla tartışmalara yol açmıştı. Rusya, aşıya karşı olası siyasi önyargı sorununu gündeme getirerek, aşının etkinliğinin klinik denemelerde kanıtlandığını vurgulamıştı.



BİRÇOK AB ÜLKESİ SPUTNIK V'İ SATIN ALMAYA HAZIR



AB’de aşı sevkiyatında yaşanan aksamalar ve yavaş ilerleyen aşılama programları nedeni ile birçok AB ülkesi lideri Rus aşısını satın almaya hazır olduklarını ifade etmişlerdi. Merkel, Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından onaylandıktan sonra AB'de Sputnik V’nin kullanılmasının gerekli olduğunu ve AB'nin sipariş vermemesi durumunda Almanya'nın bunu kendi başına yapacağını belirtmişti. Avusturya Başbakanı Şansölyesi Sebastian Kurz ise Putin ile Sputnik V'nin olası satın alımını tartışmış ve aşıyı kullanmaya hazır olduklarını belirtmişti.



EMA, 4 MART'TA SPUTNİK V'Yİ İNCELEMEYE BAŞLADI



EMA, 4 Mart'ta Sputnik V aşısı için aşamalı bir inceleme prosedür başlatmıştı. Macaristan ve Slovakya gibi bazı AB ülkeleri ise, EMA kararını beklemeden Rus aşısını ulusal düzeyde onaylamıştı.



SPUTNİK V, 58 ÜLKEDE ONAYLANDI



Sputnik V aşısı, aralarında Cezayir, Mısır, Meksika, Sırbistan, Tunus ve Birleşik Arap Emirlikleri dahil olmak üzere 58 ülke tarafından onaylandı. Geçtiğimiz Şubat ayında ise tıp dergisi The Lancet, Sputnik V'in 3. aşama klinik denemelerine ait ara analiz raporunu yayınlayarak, aşının semptomatik Covid-19'a karşı yüzde 91.6 etkinlik gösterdiğini belirtmişti.




Bu haber 865 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Katar Emiri El Sani'nin babası vefat etti
Dünya

Katar Emiri El Sani'nin babası vefat etti

Katar'ın eski Emiri Şeyh Hamad bin Halife Al Sani, uzun süredir tedavi gördüğü hastanede 74 yaşında hayatını kaybetti. Ülkeyi 1995-2013 yılları arasında yöneten ve ardından tahtı oğlu Şeyh Temim'e devreden Al Sani'nin vefatı üzerine Katar Emirlik Divanı taziye mesajı yayımladı.

Habervitrini9907 Görüntüleme
Ölümsüzlük peşindeki milyarder açıkladı: Midem kendi kendini yiyor
Dünya

Ölümsüzlük peşindeki milyarder açıkladı: Midem kendi kendini yiyor

Gençleşmek ve 'ölümsüz olmak' için için yılda milyonlarca dolar harcayan ABD'li teknoloji girişimcisi Bryan Johnson, tedavisi olmadığı bilinen kronik 'otoimmün gastrit' hastalığına yakalandığını duyurdu. Yüzlerce doktordan oluşan ekibiyle ölümsüzlük peşinde koşan 48 yaşındaki multimilyarder, bağışıklık sisteminin mide hücrelerine saldırdığı bu rahatsızlığı "Midem kendi kendini yiyor" sözleriyle özetledi. Geleneksel tıbbın aksine hastalığı sadece kontrol altında tutmayı reddeden Johnson, deneysel yöntemlerle tamamen iyileşmek için yeni bir tedavi süreci başlatacağını açıkladı.

Habervitrini11312 Görüntüleme
Türk düşmanı ve İsrail dostu senatör Lindsey Graham öldü..Ölüm sebebi belli oldu
Dünya

Türk düşmanı ve İsrail dostu senatör Lindsey Graham öldü..Ölüm sebebi belli oldu

ABD Senatosu’nun önde gelen isimlerinden Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, geçirdiği ani bir rahatsızlık nedeniyle hayatını kaybetti.

Habervitrini10920 Görüntüleme
İran Hürmüz Boğazı'nı kapattı, tansiyon yükseldi! Peş peşe saldırılar...
Dünya

İran Hürmüz Boğazı'nı kapattı, tansiyon yükseldi! Peş peşe saldırılar...

İran'ın, deniz güvenliği gerekçesiyle stratejik Hürmüz Boğazı'nı sivil ve askeri geçişlere kapatmasının ardından Orta Doğu'da gerilim tırmandı. Karar sonrası ABD savaş uçakları İran'ın güney kentlerine hava saldırıları düzenledi. İran'ın, ABD saldırılarına füzelerle karşılık vermesi üzerine Katar, Kuveyt ve Bahreyn'de hava savunma sistemleri devreye girdi.

Habervitrini10332 Görüntüleme