Dünya
  • 1.10.2020 19:34

Putin ve Macron Karabağ'ı görüştü

Minsk Grubu'nun eş başkanları Rusya, Fransa ve ABD, taraflara "azami itidal" çağrısı yaptı.

Ermenistan'ın Azerbaycan'a karşı başlattığı saldırılar, bölgede tansiyonu yükseltti.

Azerbaycan ordusu, karşı saldırılarda Ermenistan ordusuna ağır kayıplar verdirdi.

Gelişmeler ışığında Erivan yönetiminde panik havası oluşurken, bazı ülkeler ise çatışmaların fitilini ateşleyip, kaybeden pozisyonuna düşen Ermenistan'a adeta koruma kalkanı olmak istiyor.

"DÜŞMANLIKLARI DURDURUN"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, telefonla Dağlık Karabağ'da yaşanan çatışmayı görüştü.

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre, iki isim, taraflara "düşmanlıkları mümkün olan en kısa sürede durdurma" çağrısı yaptı. Görüşmeye ilişkin açıklamada şöyle denildi:

"ENDİŞELİYİZ"

"Dağlık Karabağ bölgesindeki durumun keskin bir şekilde kötüleşmesi ayrıntılı olarak tartışıldı. Devam eden büyük çaplı düşmanlıkların ışığında ciddi endişeler dile getirildi. Vladimir Putin ve Emmanuel Macron, tarafları derhal ve tam bir ateşkes uygulamaya, gerginlikleri azaltmaya ve azami itidal göstermeye çağırdı."


 

"DİPLOMATİK YOLLARDAN ÇÖZELİM"

Putin ve Macron'un, Dağlık Karabağ krizinin "siyasi ve diplomatik yollarla çözümüne alternatif olmadığının" altını çizdiği kaydedildi. AGİT Minsk Grubu'nda daha fazla iş birliğinin belirli parametrelerinin gözden geçirildiği ifade edildi.

ABD DE KATILDI

Moskova ve Paris'in yanı sıra Washington da Dağlık Karabağ meselesinin çözümüne ilişkin müzakere sürecini başlatma çağrısı yaptı.

Kremlin'in açıklamasında "AGİT Minsk Grubu ülkelerini temsil eden Putin, Trump ve Macron, Dağlık Karabağ bölgesinde temas hattındaki şiddetin tırmanmasını kararlı şekilde kınıyor." ifadesine yer verildi.

MİNSK GRUBUNUN ÜÇ EŞ BAŞKANI

AGİT Minsk Grubu, Dağlık Karabağ sorununun barışçıl yollarla çözümü için 1992 yılında kuruldu. Grubun eş başkanlığını Rusya, Fransa ve ABD yürütüyor.

28 yıllık süreçte sorunun çözümü için Minsk Grubu tarafından birçok girişimde bulunuldu ancak sonuç elde edilemedi.

Güncellenme Tarihi : 1.10.2020 21:26

İLGİLİ HABERLER