Bilim
  • 16.10.2021 09:18

Pvc Zemin Kaplama

PVC'nin açılımı polivinil klorürdür. Dünyada en çok üretilen üçüncü sentetik plastiklerdendir. Ucuz ve kullanışlı olduğu için çoğu yerde tercih edilir; özellikle PVC zemin kaplama ve vinil döşeme olarak. Wilio size bu hizmetleri en kaliteli ve profesyonel şekilde sağlamaktadır.

 Katı ve esnek olarak iki şekilde bulunur. PVC'nin katı biçimi daha çok boru ve tesisat malzemeleri ile kapı ve pencere için kullanılır. Çünkü dayanıklı olması nedeniyle uzun yıllar kullanılabilir. Esnek biçimi ise atık su endüstrisinde boru hatlarında, elektrik kablosu yalıtımında, şişe ve ambalaj ürünlerde kullanılır. Kauçuk yerine kullanıldığı yerler de vardır.

Son yıllarda sağlık alanında da kullanılan PVC, gün geçtikçe uygulama alanı genişlemektedir.

PVC'nin Tarihçesi

19. yüzyılda ilk kez 1835’te Henri Victor Regnault tarafından, daha sonra ise 1872’de Eugen Baumann tarafından kazara keşfedilen PVC, büyük yankı uyandırdı. Ancak, 1920'li yıllara kadar PVC işe yarar bir şekilde kullanılamadı.

20. yüzyılın başlarında, Fritz Klatte Alman kimya şirketi Griesheim - Elektron ve Rus kimyacı Ivan Ostromislensky PVC’nin ticaretini yapmaya çalışmış ancak katı halde işlem görme zorlukları ve polimerin gevrekliği nedeniyle bu ticari fikirden vazgeçmişlerdir. Ancak 1926’da Waldo Semon, PVC’yi farklı katkı maddeleri ile karıştırıp plastikleştirme denemelerini yapmıştır. Bu denemeler sonucunda daha esnek ve daha kolay işlenebilir malzemeyi elde etmeye başarmış ve ticari alandaki yaygın kullanım bundan sonraki yıllarda olmuştur.

1913'te Alman mucit Friedrich Heinrich August Klatte, vinil klorürü güneş ışığı yardımıyla polimerleştirerek PVC patentini alan ilk kişi olmuştur.

PVC Nasıl Üretilir?

Tuzlu suyun elektroliz ile ayrıştırılarak elde edilen klorür ile ayrıştırma işlemi aracılığıyla petrol veya gazdan elde edilen etilen kullanılarak üretilir.

PVC Geri Dönüşebilir mi?

Bir plastik malzeme olarak 7 defa geri dönüştürülebilir. PVC malzemelerin ömrü ise yaklaşık 140 yıldır. Bu da PVC zemin kaplama olarak kullanılmasına vesile olmaktadır.

PVC Nerelerde Kullanılır?

Kumaşlarda su geçirmez kaplamada, İkinci Dünya Savaşı'nda üstün güvenlik ve yanmaz elektrik özellikleri dolayısıyla askeri gemilerde, boru ve tesisat malzemelerinde, kapı ve pencerelerde, su boru hatlarında, elektrik kablosu yalıtımında, sağlık malzemelerinde, PVC zemin kaplamada yaygın olarak kullanılır.

PVC Neden Çok Tercih Edilir?

PVC'nin çokça tercih edilmesinin nedenlerinden en önemlisi uzun yıllar kullanılabilir olmasıdır. Kullanım ömrü yaklaşık 140 yıldır. Ömrünü tamamlayan PCV malzeme tekrar geri dönüştürülerek tekrar kullanılabilir. Bu işlem yedi defa tekrarlanabilir.

Diğer bir neden de ucuz ve kullanışlı olmasıdır. Ahşap ve demir malzemeye oranla daha kullanışlı ve dayanıklıdır. Fiyat olarak da onlardan daha ucuzdur. Hafif olmasıyla uzun yıllar kullanılabilir.

PVC Zemin Kaplama Olarak Kullanılmasındaki Etkenler Nelerdir?

PVC zemin kaplamada en yaygın kullanımlardan biridir. Zeminlerin temiz ve güzel bir görünüm kazandırmak için çokça tercih edilir. Çok çeşidi vardır. Her kesimden ve her zevke göre bir zemin kaplama yaptırma imkanı vardır.

PVC zemin kaplamanın dayanıklı olması nedeniyle fazla talep edilir. Özellikle yer kaplamada estetik bir görünüm kazandırır. Kişinin zevkine göre bir zemin kaplama seçeneği vardır. Bu nedenlerden ötürü dünyada ikinci zemin kaplama olarak kullanmasına vesile olmuştur.

Ayak sesi yalıtımı yapması özelliğiyle ön plana çıkar. PVC zemin kaplama, özellikle apartman gibi kalabalığın iç içe olduğu bir yaşam biçimi için ideal bir tercih olur.

Vinil Döşeme Nedir?

Vinil döşeme kuru veya ıslak fark etmeksizin, her alanda kullanımı sağlanabilen ürünlerdir. Cephe kaplama, yer veya duvar döşemede kullanımı oldukça yaygındır. Çünkü sağlam, estetik bir görünüm ve temiz bir kaplama olanağı sunar.

Vinil Döşeme Kullanımının Yararları Nelerdir?

Sağlıklı ve ucuz olması, alevlere ve mevsim koşullarına karşı dayanıklı, fazla bakım gerektirmez, uzun ömürlü, küflenmeyi önleyici etkisi gibi pek çok özelliği nedeniyle vinil döşeme tercih edilir.

Belki de Vinil döşemenin en çok tercih edilmesinin nedenlerinden biri üretim maliyetinin ucuz olması nedeniyle ucuz olmadır. Her bütçeye ve estetik zevke göre vinil döşeme bulmak mümkündür.

Güncellenme Tarihi : 16.10.2021 09:20

İLGİLİ HABERLER