Yaşam
  • 5.10.2005 01:25

RAMAZAN MEYVASI HURMA HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER

İftar sofralarının vazgeçilmez meyvesi hurmanın Türkiye'deki pazar büyüklüğü trilyonlarla ifade ediliyor. Neredeyse yılda sadece bir ay piyasada görülen hurmayı Araplar'dan bile çok tüketiyoruz. Haftalık ekonomi dergisi Yeni Para'da yer alan bir araştırmaya göre, Türkiye hurmayı İran, Irak, Suudi Arabistan ve Tunus gibi ülkelerden ithal ediyor. Ramazan ayında Türkiye'ye giren hurma miktarı yaklaşık bin ton. Bunun 600 tonu İstanbul'da geri kalanı ise diğer illerde tüketiliyor. Türkiye'de Ramazan boyunca satışlar incelendriğinde bizim araplardan daha çok hurma tükettiğimiz ortaya çıkıyor.

EN PAHALISI MEDİNE HURMASI
Üretildiği ülke bazında en pahalı hurma Suudilerinki. Piyasada Medine Hurması ismiyle satılan Suudi Arabistan hurmasının kilosu; 10-12 YTL arasında fiyatla satılıyor. Pahalı olduğu için Suudi Arabistan'dan ithalatta buna göre düşüyor. Kalite olarak Suudi hurmasından sonra en çok ilgi gören Tunus Hurması. Bu ürünün perakende satış fiyatı ise 5-6 YTL civarında. Piyasada daha çok bu hurma bulunuyor. İran hurmasının kilosu ise 2,5-3 YTL arasında seyrediyor. Bu rakamlardan yola çıkılarak kabaca bir hesap yapıldığında Türkiye hurma pazarının büyüklüğünün 5 milyon YTL (5 trilyon lira) civarında olduğu tahmin ediliyor.

PİYASA MALATYALILAR'IN ELİNDE
Türkiye'de hurma ithal eden birçok firma var. Ancak bunların en büyükleri Meraklılar Gıda Sanayi, Malatyalılar Gıda, Malatya Pazarı, Şerbetçioğlu Ticaret ve Elmas Ticaret. Hurmaların işlenmesi ile ilgili tesislerin çoğu ise Malatya'da bulunuyor. Özellikle İran'dan ithal edilen hurmanın tamamı Türkiye'ye Malatya üzerinden yayılıyor.

AKİSTANBUL
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:58

İLGİLİ HABERLER