Yaşam
  • 17.8.2009 09:35

RAMAZAN ZAMMI YAPAN 'KARA LİSTE'YE ALINACAK

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaklaşan Ramazan ayı öncesinde yaptıkları uyarıların etkisini gösterdiğini belirtti.
Oluşan kamuoyu tepkisi sonucu spekülatörlerin oyununun bozulduğunu, piliç, pirinç ve pide gibi ürün ve gıdalara zam yapılmadığını ve indirime gidildiğini söyledi.

TEPKİLER MEYVE VERDİ

Bayraktar, “Beyaz et sektöründe faaliyet gösteren firmalarca, piliç eti fiyatlarında yüzde 20 zam yapıldığı yönündeki gazete haberlerinin kamuoyunda oluşturduğu tepki sonrasında, bazı firmalar piliç etine zam yapmayı düşünmediklerini belirtmiştir. Bir pirinç firmasının Yönetim Kurulu Başkanı, tüketimi artırmak için indirime gideceklerini, Fırıncılar Federasyonu Başkanı bu yıl Ramazan ayında pide fiyatlarına ilk kez zam yapmayacaklarını duyurmuştur" dedi.

SIKI DENETİM

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin de, kendi belirledikleri fiyattan satmak şartıyla marketlere ürün verdiğini hatırlatan Bayraktar, Maliye Bakanlığı ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın da ortak hareket edeceği, Gümrük Müsteşarlığı'nın, Ramazan ayı öncesinde ithal edilen ürünlere ilişkin kontrollerini artıracağını anlattı. Bayraktar, Tüketiciler Birliği Genel Başkanı'nın da Ramazan'da zam yapanları açıklayacaklarını ilan ettiğini aktardı.

RAF FİYATLARI DÜŞTÜ

Bayraktar, son 15 gün içerisinde fiyatlardaki gelişmelere bakıldığında market fiyatlarında, nohut, kırmızı mercimek, pirinç, kuru kayısı, kuru üzüm, kuru incir, fındık ve yumurtada fiyat değişimi görülmezken, havuçta yüzde 2,2, şeftalide yüzde 4,2, doma-teste yüzde 6, patlıcanda yüzde 7,7, sivri biberde yüzde 8,7, yeşil fasulyede yüzde 10,3, patateste yüzde 17,8, kavunda yüzde 17,9, karpuzda yüzde 19,2 fiyat düşüşleri görüldüğünü bildirdi.

ZAMLI ÜRÜNLER

Bayraktar, diğer yandan ise limonda yüzde 9,3, salatalıkta yüzde 8,8, elmada yüzde 4,2, kuru fa-sulyede yüzde 1,6, dana etinde yüzde 1,6, tavuk etinde yüzde 1,3, yeşil mercimekte yüzde 0,8, kuzu etinde yüzde 0,6 ve sütte ise yüzde 0,4 fiyat artışı yaşandığını söyledi. Marketlerde fiyatı düşen ürün grubunun hasat dönemi olması nedeniyle yaş sebze ve meyve

olduğu bilgisini veren Şemsi Bayraktar, geçen ay fiyatı artan ürünlerden olan patates ve domates gibi ürünlerde hasadın yoğunlaşması ile birlikte market fiyatlarının düştüğünü ifade etti.



Marketler rekabet için yarışa girdi


Ramazan alışverişinden daha fazla pay almak isteyen marketler, geri sayımın başladığı bu günlerde çekim merkezi olmak için kampanya sayısını artırdılar. Ancak Tüketiciler Birliği, 'İhtiyaç dışı alışveriş'ten kaçınmak gerektiğine dikkat çekti.
KİM NE YAPIYOR?


Carrefoursa, '4 alışveriş sizden, 1 alışveriş bizden' adlı kampanyası kapsamında, gıda, temizlik ve parfümeri ürünlerinde en az 4 farklı günde alışveriş yapan müşteriye 1 alışverişi hediye olarak verecek.

Migros'un '4 ileri 1 geri' kampanyasında ise 4 farklı günde 60 lira ve üzeri alışveriş yapan müşteriye bir alışveriş değerinde hediye verilecek.

Adese'nin 'beş 100'e bir 100 hediye' kampanyasında da farklı günlerde 100 lira ve üzerinde yapılacak beş alışverişe 100 lira değerinde para puan hediye edilecek.

Kipa ise bir bankayla yaptığı anlaşma doğrultusunda tek seferde yapılacak üçüncü 75 lira ve üzeri peşin alışverişe 45 lira para puan hediye edecek.

Elma Marketleri, İstanbul'un Anadolu yakasındaki 20 şubesinde geçerli kampanyasında külçe altın dağıtıyor. 13 Ağustos ile 13 Eylül tarihlerinde geçerli olan kampanyada 350 TL'lik alışveriş yapan her müşteri, 1'er gramlık külçe altına sahip olacak.

İçecekçiler hediyeli kampanya düzenliyor

İçecek sektöründe faaliyet gösteren Pepsi Türkiye'nin, mayıs ayında başlattığı kontör ve hediye çeki kazandıran kampanyasının Ramazan'da da süreceği bildirildi.

Kampanya kapsamında Ramazan boyunca günde bir kişiye 10 bin lira, katılan herkese 10 kontör hediye edecek Pepsi'nin, bayramda ise günde bir kişiye 100 bin lira vereceği belirtildi.

Pepsi Pazarlama Direktörü Uğur Öğlü, 'Pepsi yaz kampanyası' kapsamında Seda Sayan'ın da katıldığı Adana etkinliğinde yaptığı açıklamada, küresel krizle satış grafiği düşen sektörün, normal seyrine dönmeye başladığını söyledi. Temmuz ayında geçen yılın satış grafiğini yakaladıklarını anlatan Öğlü, 'Krizden çıkışın sinyallerini alıyoruz. Temmuz'da satışlarımız geçen yılı yakaladı. Bundan sonra da bunun artarak süreceğini öngörüyoruz' dedi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:43

İLGİLİ HABERLER