Sağlık
  • 23.8.2009 17:34

RAMAZAN'DA DA BOL BOL BALIK TÜKETİN

Uzmanlar, oruç tutanlara iftarda sindirimi çok kolay olan balık tüketmelerini öneriyor. Prof. Dr. İbrahim Cengizler, Ramazan ayı süresince balık tüketiminin daha da artırılması gerektiğini söylerken, İstanbul'un ünlü balıkçısı Balıkçı Kenan ise, bu Ramazan'da da balık bolluğu umduklarını belirtti. Balıkçı Kenan, herkesin haftada en az üç kez balık tüketmesi gerektiğini ifade ederek, "İftarını balıkla açanlar, midede hazımsızlık ve ağırlık hissetmeyerek balıkla beslenmenin farkını göreceklerdir" dedi.
Çukurova Üniversitesi(ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Cengizler, yaptığı açıklamada, balığın, A ve D vitamini bakımından önemli bir protein kaynağı olduğuna dikkati çekerek, iftarlarda rahatlıkla balık tüketilebileceğini vurguladı. Prof. Dr. Cengizler, "Kalp ve damar rahatsızlıkları bulunan kişilere doktorlar tarafından da önerilen balık, Ramazan süresince haftada 5 öğün tüketilmeli. Çocuklarda zeka açısından da son derece yararlı olan bu besin kaynağı mutlaka iftar sofralarında da yer bulmalı. Sindirimi son derece kolay olan balık tüketimini, özellikle oruç tutan yaşlılar ve orta yaş üzeri kişiler için öneriyoruz. Vücut tüm gün aç kaldığı ve ağır yağlı yiyecekler sindirim sistemini baskı altına aldığı için, bunun tam aksini sağlayan balık, her yaştan insanlarca mutlaka tüketilmeli" diye konuştu.

HAFTADA EN AZ ÜÇ KEZ TÜKETİN
İstanbul'un ünlü balıkçısı Balıkçı Kenan Tesisleri'nin sahibi Kenan Balcı ise, uzmanların Ramazan ayında da bol bol balık tüketilebilmesi çağrısına değinerek, hazırladıkları balık takvimi hakkında bilgi verdi. Balık etinin ucuz protein ve enerji kaynağı olduğunu, aynı zamanda, anne sütünden sonra yıpranan dokuları yenileyen tek besin kaynağının da balık olduğunu hatırlatan Balıkçı Kenan, "Hazmı kolay olduğu için, Oruç tutulurken gün boyunca hiçbirşey yemeden duruyoruz. Ramazan ayı süresince iftar saatinde ağır besinlerle midenin yorulmasındansa sebzeler kadar hafif besin maddesi olan balık tüketimi uzmanlar tarafından da öneriliyor. Umarım bu Ramazan'da da balık bolluğu yaşanır ve iftar sofralarından balık eksik olmaz. Balığın hem insan vücudu için gerekli tüm besin değerlerini taşıdığı, hem de hazmının kolay olduğunu bilmeyenimiz yoktur. Bu nedenle ben de herkese haftada en az üç kez balık tüketmelerini öneriyorum. Ramazan süresince oruç tutarken bir yandan da sağlığımızdan olmamalıyız. Bunu
unutmamak gerekli. Balık kilo yapmaz. Gün boyunca boş kalan mideyi bir anda yormamak ve yanlış beslenmenin, gereksiz kilo almanın önüne geçmek için genç, yaşlı, çocuk, herkese balık yemelerini tavsiye ediyorum. Balık kişiyi zinde tutar ve çabuk hazmedildiğinden iftar saatinde ağır yemekler gibi mideyi yormaz" şeklinde konuştu.

HER MEVSİMDE BALIK YEMELİ
Balığın kalp krizi riskini de önlediğini ve kolesterolü dengelediğini hatırlatan Balcı, "Küçük çocuklarda gözün retinası ile beyin gelişimine yardımcı olur: Gebelikte anne adayları da hamilelik süresince bol bol balık tüketmelidir. Balık düşük yağ ve kalori içerdiği için diyette mükemmel bir besindir. Buğulama, ızgara gibi pişirme şekillerini daha çok öneriyoruz. Balık yağları romatoid hastalıklar ve şişlikleri için yararlıdır. Bu nedenle haftada birkaç kez balık yenmelidir. Eğer düzenli olarak balık yerseniz romatizmal hastalıklardan korunabilirsiniz. Balık aynı zamanda göğüs kanserini önlemeye yardımcı olur" bilgilerini aktardı .
Balcı, yalnızca kış aylarında değil Ramazan ayının denk geldiği Ağustos ve Eylül ayı gibi aylarda da balık yenilebileceğini ancak türlerinin bilinmesinin, bu beslenme şeklini daha da lezzet alınır şekle getireceğini söyledi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:34

İLGİLİ HABERLER