Sağlık
  • 27.8.2009 02:31

RAMAZANDA KADINLARA ADET ÖNCESİ BİTKİSEL ÇÖZÜM

Adet öncesi gerginlik olarak tanımlanan PMS, her ay kadınların 10 gününü halsiz ve sinirli geçirmelerine neden oluyor.Beslenme düzeninde yapacağınız küçük değişimlerle sorunun üstesinden gelebilir, Ramazan’ı rahat geçirebilirsiniz...

Regliden 1 hafta ile 10 gün öncesinde kendini gösteren PMS'nin şişkinlik, baş ağrısı, halsizlik , aşırı yorgunluk, gerginlik gibi belirtileri uzun süren oruç saati ve yüksek hava sıcaklıklarıyla birleştiğinde hanımlarda fiziksel ve ruhsal bazı şikayetlerin oluşmasına neden olabilir.

SUÇLU MAGNEZYUM MU?

PMS'in nedenleri tam olarak blinmese de mineral ve vitamin eksikliği özellikle magnezyum, çinko, A ve B vitamini, düşük kan şekeri, psikolojik nedenler, serotonin etkisi, hormonal dengesizliklerin etkili olduğu düşünülmektedir. Magnezyum eksikliği PMS'in ortaya çıkmasını kolaylaştırırken araştırmalar magnezyum eksikliği ya da kalsiyum fazlalığının şikayetleri yarattığını öne sürmektedirler.

SENDROMA KARŞI BU ÖNLEMLERİ ALIN

1) Adet öncesi sendromlarında en çok yaşanan sıkıntılardan biri vücutta şişkinlik ve ödemdir. Bunu önlemek için adet gününden 15 gün önce iftar ve sahur sofralarınızda tuz (sodyum) tüketimini sınırlandırın.

2) Kahve ve kafein türevlerinin tüketimini azaltın. Çay, kahve, kolalı içecekler ve çikolata kısıtlayacaklarınız listesinin başında geliyor.

3) İftarda ödem giderici yiyecekler tüketin. C vitamini ve potasyum bakımından zengin kuşüzümü ve yine zengin potasyum içeriğiyle kabak sodyum (tuz) -sıvı dengesini sağlamaya yardımcıdır. Yeşil yapraklı besinler ve maydonoz da vücuttaki ödemi azaltır.

4) İftarla birlikte öğünlerinizi bölün küçük porsiyonlar halinde az ve sık yiyin. Kompleks karbonhidrat içeren besinler olan kuru baklagiller, kepekli ürünler, bulgur tercih ederek iştah artışını frenleyebilirsiniz sebze, meyve gibi posalı besinler idealdir.

5) Brokoli, kabak, et, süt, balık, yumurta, kurubaklagiller, tam tahıllar, çikolata, badem iyi birer magnezyum kaynağıdır ve adet öncesi şikayetleri azalttığı biliniyor.

Dr.İsmail AĞAR

www.ismailagar.com

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:30

İLGİLİ HABERLER