Gündem
  • 26.10.2008 15:35

RECAİ KUTAN SAADET PARTİSİ'NE VEDA ETTİ

Kutan, veda konuşmasında AK Parti'nin politikalarını eleştirdi.
Saadet Partisi’nin 3’üncü büyük kongresinde SP Genel Başkanlığını Numan Kurtulmuş’a devredecek olan Recai Kutan hüzünlü bir veda konuşması yaptı Kutan konuşmasında AKP’nin politikalarını eleştirerek, çeşitli uyarılarda bulundu.
Kongrede ilk konuşmayı yapan Kutan konuşmasının büyük bir bölümünü PKK terör örgütüne ayırırken AKP’nin, politikalarını eleştirerek uyarılarda bulundu.
Hükümetin terörle mücadele politikasını eleştiren Kutan, “Biz etnik milliyetçiliğe karşıyız. Ama etnik kimliklerin asimilasyonuna da, kimliklerin inkarına da aynı şiddetle karşıyız. Devlet, hiçbir etnik grubu kendi dilini, kültürünü, folklorunu inkar etmeye, terk etmeye, unutmaya zorlayamaz” dedi.
Kutan, terörle mücadeleyi gerekçe göstererek, temel hak ve özgürlüklerden geri dönüş anlamına gelecek teşebbüslerin son derece tehlikeli olduğuna dikkat çekti.
Özgürlüklerin kısıtlanarak terörle mücadele edilemeyeceğini ifade eden Kutan, “OHAL uygulaması talepleri de aynı şekilde terörü azdırtmaktan başka bir işe yaramaz. Bu uygulama devletin içinde çeteleşme zeminini hazırlamakta ve bölge halkını devletten uzaklaştırarak terör örgütünün kucağına itmektir” şeklinde konuştu.
Kutan, bu ülkeye yapılabilecek en büyük düşmanlığın Türk-Kürt düşmanlığını körüklemek olduğunu savunarak, siyasetçilere, kan ve göz yaşı üzerinden rant sağlama teşebbüsüne son verme çağrısında bulundu. Kutan şunları söyledi:
“Ateşle oynamayın. Bu şerefli milletin çocuklarını birbirine düşürmeye kalkışmayın. Yoksa bu ateş sizleri de yakar. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin güvenlik güçleri kadar merhamet güçlerine, barışa, kardeşliğe, sevgiye, şefkate davet eden bilge insanlara da ihtiyacı vardır.”
-“PKK BİR KUKLADIR”-
Kutan, PKK yönetiminin dış güçlerin elinde olduğunu, terör vahşetinin arkasında Türkiye coğrafyasını kendi menfaatleri doğrultusunda şekillendirmeye çalışan küresel güçlerin olduğunu savundu. Kutan, “PKK bir kukladır. İpi de dış güçlerin elindedir. Türkiye’nin müttefikiymiş gibi görünüp teröristlere her türlü silah ve mühimmatı sağlayan devletler vardır. PKK’yı besleyip büyüten yabancı istihbarat örgütleri vardır. Yüzümüze gülüp arkamızdan hançerleyenler vardır” diye konuştu. “Nereden mi biliyoruz?” diyen Kutan konuşmasına şöyle devam etti:
“Soruyorum size. Yakalanan PKK’lıların üstünden Amerika ve Avrupa menşei silahlar çıkmadı mı? PKK kamplarından Amerikan menşei tanklar bulunmadı mı? Onlarca askerimizin şahadetine neden olan mayınlar NATO menşei değil miydi? Bir kez daha söylüyorum. ABD ile stratejik müttefik olma sevdası devam ettikçe, AB’ye girme uğruna milli çıkarlarımızı bir kenara bıraktıkça, Siyonizm’in Türkiye üzerindeki emellerini göz ardı ettikçe, terörle mücadelede başarıya ulaşılamaz. Yalancı dostlarla, iki yüzlü müttefiklerle oyalanmak yerine bu haklı ve samimi uyarılara kulak verilmelidir. Türkiye derhal kendi milli duruşunu ortaya koymalıdır.”
Dünyada yaşanan ekonomik krize de değinen Kutan AKP’nin ekonomi politikalarını eleştirdi. Dünyanın krizden çalkalandığı bir dönemde Türkiye’nin bunun etkisinde kalmamasının mümkün olamayacağına işaret eden Kutan, “Maalesef hükümet bütün dünyayı kasıp kavuran küresel kriz konusunda da yanlış bir tavır içindedir. Sayın Başbakan da bu konuda dikkatli olunması ikazında bulunanları ‘kriz tellallığı’ yapmakla suçlamaktadır” diye konuştu.
-“BİR ÜLKENİN EN BÜYÜK GÜCÜ İMANIDIR”-
Kutan yıllardır Türkiye’de bir irtica paranoyasının devam ettiğini belirterek “Laiklik elden gidiyor yaygaraları koparılıyor. Laiklik evhamı ile baş örtüsü gibi en temel insan hakları ihlal ediliyor.
Bir ülkenin en büyük gücü topu tüfeği değil; imanlı inançlı gençliğidir. Bu hayati gerçek ortada iken, din eğitiminin önüne büyük engeller konulmuştur. İmam hatip okulları ve Kur’an kursları kapatılma noktasındadır. Dinler ve medeniyetler arası diyalog kisvesi altında misyonerlik faaliyetleri hızlandırılmıştır. Baş örtülülerin eğitim hakları ellerinden alınmıştır. Bu işler inanç işidir, azim işidir.”
-KONGRE'DEN NOTLAR-
SP’nin 3. büyük kongresi'nde, Recai Kutan’ın memuriyet ve siyasi hayatını anlatan sinevizyon gösterisiyle başladı. Kutan’ın duygulandığı gösteride salondan sık sık Kutan’a yönelik tezahürat sloganları atıldı.
Recai Kutan konuşmasının son bölümünde vedalaşırken duygulu anlar yaşadı. Kutan, partililerden hellalik isterken yoğun tezahüratlar karşısında dayanamadı. Ağlayarak veda etti. Kutan, yerine sloganlar ve tezahüratlar eşliğinde geçerken, Erbakan’ın salona giriş anonsu duyuldu.
-ERBAKAN KONGREDE-
Recai Kutan’ın konuşmasının ardından kapatılan RP’nin eski genel başkanı ve eski başbakanlardan Necmettin Erbakan, kongrenin yapıldığı Atatürk Spor Salonu’na geldi. Erbakan salona girişinde “Mücahit Erbakan” sloganları ile karşılandı. Bu arada Erbakan’ın salona girişinde salondaki tüm dinleyiciler ayağa kalkarak tezahüratta bulunarak uzun süre alkışladılar. Salonda uzun bir süre izdiham yaşandı. Salona sığmayan kalabalık da içeri girmeye çalışırken itiş kakış yaşandı. Erbakan büyük kalabalık arasında Numan Kurtulmuş’un yanına geldi.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 04:58

İLGİLİ HABERLER