Eğitim
  • 1.7.2008 06:31

REKTÖRÜN VAKFA VERDİM DEDİĞİ 1 TRİLYON BUHAR OLDU!..

Gazi Üniversitesi yönetimi, Ankara'nın emlak değeri en yüksek bölgesinde yer alan Atatürk Orman Çiftliği'ne (AOÇ) ait Çukurambar'daki 135 bin 585 metrekarelik alanı 30 Haziran 2004'te taraflar arasında yapılan protokolle 4.5 trilyon liraya satın aldı.

1991'de gerçekleşen satışla birlikte üniversitenin AOÇ'de sahip olduğu arazinin büyüklüğü 151 bin metrekareye ulaştı. Ancak, eski rektör Prof. Dr. Rıza Ayhan döneminde imzalanan protokol şartlarına uymayan rektör Prof. Dr. Kadri Yamaç önderliğindeki yeni yönetim, ödemeyi zamanında yapmadı. Bunun üzerine üniversitenin kasasından 4.6 trilyon lira çıkmak zorunda kaldı.

Ağustos 2004'de göreve başlayan yeni yönetim, 8 Ekim 2004'te Kadri Yamaç başkanlığında yaptığı yönetim kurulu toplantısında 4.6 trilyon liranın 3.6 trilyon lirasının döner sermaye, kalan 1 trilyon liralık kısmının ise Akbank desteğiyle karşılanmasına karar verdi. Hocalara e- postayla cevap Arsaların da Gazi Üniversitesi'nin ihtiyaçları için kullanılması oy birliğiyle kararlaştırıldı. Ancak, yönetimin yaptığı ödemeler üniversite içinde tartışma konusu oldu.

Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergun Kasap'ın ödemeler konusundaki eleştirilerine rektör Yamaç, bir elektronik postayla cevap verdi. Yamaç'ın, tüm öğretim görevlilerine gönderdiği "Çukurambar ve Promosyon Bilgilendirmesi" başlıklı elektronik postada, "2004 yılında Akbank'tan 3 trilyon liralık promosyon aldıklarını, paranın 2 trilyonunu AOÇ'ya verdiklerini ve kalan kısmında üniversite vakfına bağışlandığını" savundu.

Üniversitenin yönetim kurulu toplantısında promosyondan 1 trilyon verilmesi kararlaştırılırken, Yamaç yaptığı açıklamada 2 trilyon ödendiğini ileri sürdü. Rektörlük seçimlerinden hemen önce yapılan bu açıklama akademik çevreler tarafından tatmin edici bulunmazken, banka promosyonunun 1 trilyon liralık kısmıyla ilgili soru işaretleri giderilemedi. Öte yandan kanunen üniversite bütçesi gitmesi gereken 1 trilyon liranın da vakfa aktarılması tartışmaları körükledi.

YURT YERiNE OTEL

Prof. Yamaç'ın başında bulunduğu üniversite yönetiminin icraatları bununla da bitmedi. Üniversiteye yeni birimler eklenmesi amacıyla satın alınan araziler üzerinde otel, iş merkezi ve konut yapımı için Haziran 2007'de ihaleye çıkıldı. Ağır şartları nedeniyle bu ihaleye başvuran şirket çıkmazken, 19 Eylül 2007'de üniversite yönetimi yeni bir ihale düzenledi. Başkent'in en yüksek emlak fiyatlarının bulunduğu bölgedeki binlerce metrekarelik alan üzerinde inşaat yapma hakkını, ihalede üniversiteye yüzde 40.16 oranında pay vermeyi kabul eden Kuzu Grup kazandı. Şirket 213 milyon 642 bin YTL bedelle ihaleyi aldı.

Bölgede faaliyet gösteren birçok yapı şirketi arazi sahiplerine yüzde 60 oranında pay verirken, üniversiteye ait arazi için sadece yüzde 40'lık payın uygun görülmesi de üniversite personelini kızdırdı. Öğretim görevlilerini bu konu hakkında da bilgilendiren Prof. Yamaç yaptığı açıklamada, "Çukurambar arsaları üzerinde 1500 kişilik bir kız öğrenci yurdu, bir kongre ve kültür merkezi ile üniversitenin öz kaynaklarının güçlenmesine katkı sağlayacak bir iş merkezi kurulacağını" kaydetti.

Üniversiteden yapılan açıklamada ise, tüm üniversite kamuoyunun konuyla ilgili olarak aydınlatıldığı bildirildi.

KAYNAK: BUGÜN

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 08:13

İLGİLİ HABERLER