Gündem
  • 18.8.2009 08:55

RESMİ KURUMDA İLK KÜRTÇE KURS

Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü açılması için YÖK’e yapılan başvurunun sonucunu bekleyen Artuklu Üniversitesi’nde, akademisyenlere de bir aydır Kürtçe kursu veriliyor

Resmi bir kurumda ilk kez gerçekleştirilen Kürtçe kursuna, 15 akademisyen katılıyor. Kurulacak Kürtçe bölümünde eğitim vermek üzere Bilkent Üniversitesi’nden Artuklu Üniversitesi’ne gelen Yrd. Doç. Dr. Selim Temo’nun verdiği kurs, iki dönem sürecek. Latin alfabesi ile Kürtçenin Kurmanci lehçesini öğrettiklerini belirten Temo, o kadar da zor bir dil olmadığını söyledi. Temo, bütün katılımcılara özel olarak hazırlanan sözlük ve eğitim seti dağıttıklarını kaydetti.
Sosyal Bilimler Entitüsü Müdürü Doç. Dr. İbrahim Özcoşar da Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü açabilmek için çalışma yürüttüklerine dikkat çekerek, “Hem bu çalışmanın altyapısını oluşturmak, hem de üniversitemizde çalışan sosyal bilimci akademisyen arkadaşlarımızın bölge halkı ile daha rahat iletişim kurmasını sağlamak için Kürtçe öğrenilmesi gerektiğini düşünerek bu kursu açtık” dedi.

Önce Kürtçe
Kendisinin de kursa katıldığını söyleyen Özcoşar, öncelikle konuşma düzeyinde Kürtçe eğitimi verildiğini, daha sonra dilbilgisi eğitimi verileceğini kaydetti.
Akademisyenlerden Şerife Çelik ise bir halk edebiyatçısı olarak amacının Kürt mitolojisini araştırmak için Kürtçeyi öğrenmek olduğunu söyledi.
Çelik, “Bu bölgede ileride Kürt mitolojisi üzerine çalışmak istiyorum. Burada yaşayan halk Kürt olduğu için onların dilini öğrenmem lazım. Halkla konuştuğumda her zaman tercüman tutamayacağıma göre bu dili öğrenmeye karar verdim” diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:42

İLGİLİ HABERLER