Gündem
  • 30.6.2009 16:18

REUTERS'E GÖRE TÜRKİYE'DE DARBE OLASILIĞI NE?

İngiliz Reuters haber ajansı, Türkiye'de ordunun komuta kademesinin yaşanan son gelişmeler nedeniyle kendilerini köşeye sıkışmış hissettiklerini ancak bir darbe olasılığının çok düşük olduğunu yazdı.

Ajans, bugün Ibon Villelabeitia tarafından yazılan ve son yaşanan gelişmelerin değerlendirildiği "Türkiye'de generallerin etrafındaki dünya değişiyor" başlıklı bir uzun analizi abonelerine servis etti.

Analizde, "Türkiye'nin güçlü generalleri, İslamcı düşmanların orduyu bölme girişimleri olarak gördükleri olaylardan ve AB'ye uyum nedeniyle çıkartılan yasaların bir zamanlar çok güçlü oldukları alanlardaki yetkilerini azaltmış olmasından dolayı kendilerini daha önce görülmemiş bir baskı altında ve köşeye sıkışmış görüyorlar" denildi.

Reuters, orduya muhalif olmasıyla bilinen akademist olarak nitelendirdiği Cengiz Aktar'ın yanısıra Mehmet Ali Birand ve İstanbul'da yaşayan analist Gareth Jenkins'in görüşlerine yer verdi.

Son 50 yılda dört hükümeti deviren ordunun kendisini siyasi İslama karşı bir siper olduğunu gördüğünü belirten analizde, "Artık, AB reformları ve AK Parti altında yüksek pozisyonlara gelerek eski laik elitleri tehdit eden dindar Türklerden oluşan yükselen orta sınıfın etkisiyle ordunun bu görevi sorgulanır hale geldi" denildi.

Yazıda, bu hafta içinde "AK Parti'yi bitirme planı" iddiaları nedeniyle tansiyonun yükseldiği bir dönemde finans piyasalarının gelişmelere olumsuz tepki vermemesi de Türkiye'nin demokratik olgunluğa erişmesinin bir işareti olarak nitelendirildi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un Cuma günkü basın toplantısında isim vermemesine rağmen Gülen cemaatini üstü kapalı bir biçimde orduyu yıpratmaya çalışmakla suçladığını belirten ajans, Gülen hareketinin gücünün yükselen dindar sınıfından geldiğini ve bunların AK Parti'yi iktidara taşıyanlarla aynı kişiler olduğunu yazdı.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:34

İLGİLİ HABERLER