Dünya
  • 31.3.2006 18:22

RİCE, ABD'NİN IRAK'TA BİNLERCE HATA YAPTIĞINI İTİRAF ETTİ

BLACKBURN  - ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, ABD'nin Irak'ta 'binlerce' taktik hata yaptığını itiraf etti.


İngiltere ziyaretini sürdünen Rice, ABD ve İngiltere'nin 3 yıl önce Irak'ı işgal ettiğinde 'demokrasinin önünü açmak için diktatör Saddam Hüseyin'i iktidardan uzaklaştırmak' gibi stratejik bir amacın olduğunu savunarak, "Taktik hataların binlercesini yaptığımızı biliyorum. Bundan eminim" dedi.
Chatham House Dış Politika Enstitüsü tarafından organize edilen; 200 kadar yerel yetkili, dış politika uzmanı ve gazetecinin katıldığı bir etkinlikte konuşan Rice, "Bu böyle gitmiş olabilirdi veya şöyle gitmiş olabilirdi. Fakat tarihe geri baktığınızda, doğru bir stratejik karar verildiği hükmüne varılır. Eğer bütün zamanınızı bu taktik mesele veya şu taktik mesele üzerinde yargılama yapmak için harcarsanız, daha büyük meseleyi kaçıracağınızı düşünüyorum" diye konuştu.


İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw'un seçim bölgesi olan Blackburn'a gelen Rice'ın burada 3 gün kalacağı belirtildi. Blackburn'da yaşayanların yüzde 20'sini Müslümanlar oluşturuyor.


Konuşmasında Kaliforniya'daki Stanford Üniversitesi'nde uluslararası ilişkiler dersi verdiğine atıfta bulunan Condoleezza Rice, "Bush yönetiminin yanlışları hakkında tezler yazılacağından gayet eminim. Hatta Standford'a döndüğümde bunlardan bazılarını orada göreceğimden de eminim" şeklinde konuştu.
Saddam Hüseyin'in iktidardan uzaklaştırılmasının doğru bir stratejik karar olduğunu vurgulayan Rice, Saddam Hüseyin'in 'düşman bir eleman olduğunu' ifade ederek, "Saddam Hüseyin'in merkezinde olduğu bir başka Ortadoğu'ya sahip olmayacağız. Tarihi perspektif ile baktığınızda, bizim zamanında öğrettiğimiz kararlar mükemmeldir. Ancak bunlar uygulanırken, gerçekten çok kötü veya daha iyi olabilirler" açıklamasında bulundu.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:38

İLGİLİ HABERLER