Gündem
  • 30.9.2011 11:49

RİZE'DE YIKIM BAŞLADI

GÖKTÜRK FIRAT
Rize'de 24 Eylül'de yaşanan sel afetinden sonra dere üzerinde yapılan binaların yıkılacağı duyurulmuştu. Yıkıma, örnek olması açısından Sağlık İl Müdürlüğü tarafından kullanılan İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne ait binanın yıkımı ile başlanıldı. Yıkımı Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı ve vatandaşlar da izledi.
Vali Hacımüftüoğlu, derelerin üzerinin kapatılması ve dere üzerlerinde kurulan binaların son sel afetinde yaşanan maddi zararı kat kat arttırdığını belirterek, "Ağır hasar sebepleri üzerinde durduğumuzda, dere yatakları üzerindeki binalardan kaynaklandığı konusunda hep birlikte ittifak ettik. Bu hem gözlerimizle gördüğümüz hem de teknik elemanların verdiği raporlarda görülüyor.
Eğer bu binalar olmasaydı ve dere yataklarına müdahale edilebilseydi bu çapta bir zayiat olmazdı. Bizde simgesel olarak çok kötü bir yapı olan şehrin içindeki bu binanın yıkılmasına karar verdik. Afet işlerinin elemanları da bu binanın yıkılmasının doğru olacağını söyleyince bu kararı aldık. Bu simgesel bir yıkım. Bu şekilde buna benzer binalar varsa, teknik elemanlar da rapor verirse özel ya da kamu hiç fark etmez yıkma yönünde kararımızı netleştirdik ve yıkacağız" dedi.
Belediye Başkanı Bakırcı ise, insanların can ve mal güvenliğini tehdit eden binaların hiçbir şeye aldırış edilmeden yıkılacağını ifade ederek, "13 kilo metre uzunluğundaki sahil bandında irili ufaklı 23 deremiz var. Bunların dört tanesi büyük. 2-3 tanesi ise orta ölçekli sayabileceğimiz büyüklükte. Bunlar geçmişten kaynaklanan, o gün doğru değildi ama bugün de doğru değil. Üzerleri kapatılmış ve yatakları daraltılmış.
Ben Vali beye ilk olarak bu kamu binasını yıkarak gösterdiği jestinden dolayı teşekkür ediyorum. Derelerin üzerinde veya yanında kaçak ya da ruhsatlı insanların can ve mal güvenliğini tehdit eden binalar varsa bu saatten sonra kimseye aldırış etmeden kanunların bize verdiği yetkiler çerçevesinde gerekeni yapacağız" diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 13:37

İLGİLİ HABERLER