Medya
  • 26.7.2009 03:24

ROJİN YEREL SANATÇI BENİ HERKES TANIYOR!..

TRT Şeş'in sabah programı teklifine "evet" diyen ünlü sanatçı Güler Işık, “Bunun bedelini Türkiye ve Avrupa'daki konserlerimin iptal edilmesiyle ödedim” dedi. Işık, tehditler aldığını söyleyerek TRT Şeş'ten ayrılan Rojin'e de gönderme yaptı: Tehdit almadım. Çünkü Rojin yerel bir sanatçı, beni herkes tanıyor.

Röportaj: Şebnem ÖZUZCAN-BUGÜN

Türk Halk Müziği'nin güçlü sesi Güler Işık, aldığı büyük tepkilere rağmen TRT'nin Kürtçe kanalı TRT 6'nın sabah yıldızı olmaktan vazgeçmiyor. Konuk ettiği birbirinden çarpıcı isimler ve seslendirdiği Kürtçe türkülerle izleyenleri ekrana kilitleyen ünlü sanatçı, TRT Şeş'te geçirdiği 3 ayını ve bugünlere nasıl geldiğini ilk kez BUGÜN'e anlattı

TRT Şeş'te Türkçe manasıyla 'Işığın Sesi' (Denge Roni) adlı Kürtçe bir sabah programı yapıyorsunuz. Programınıza konuk bulmakta zorlanıyor musunuz?

Gerçekten konuk bulmakta zorlanıyorum. Yavaş yavaş insanlar ön yargılarını kıracaklar, biz bunun adımlarını attık. İleride bütün Kürt sanatçılar gelecek. Kürt sanatçılar korkmadan, gelsinler bizim programıza, gönül rahatlığıyla katılsınlar. Ben mesela her şeyi bir kenara bırakıp ilk adımı attım. Çünkü bu programın kardeşlik anlamında büyük rol oynayacağına inandım. TRT Şeş'e benim gibi isim olan Kürt sanatçılar korkmadan çekinmeden gelsinler ki o yanlış düşünen insanların ön yargılarını kıralım, yok edelim. Burada Kürt sanatçılarımıza çok iş düşüyor.

O ön yargı dediğiniz nedir?

TRT Şeş'in samimi olmadığını, yanlı bir kanal olduğunu düşünüyorlar. Her şeylerinin samimi olduğuna inanıyorum. Sayın Başbakanımız, Cumhurbaşkanımız, değerli Bakanlarımız barış istiyorlar ve Kürt vatandaşlara zeytin dalı uzatıyorlar.

Sizden evvel bu programı Rojin yapıyordu, örgütten tehdit aldığını söylemişti, peki siz hiç tehdit aldınız mı?

Rojin gibi tehdit almadım. Niçin öyle bir şey yapılsın ki. Rojin belki yerel bir sanatçı, ben herkesin tanıdığı bir sanatçıyım. Belki o yüzden olabilir.

Hiç mi uyarılmadınız?

Irak'tan Erbil'den birkaç kişi, "Biz seni çok seviyoruz sen orada niçin program yapıyorsun?" dediler. Konserlerim de iptal edildi mesela, Avrupa'da gittiğim ekstralar da kesildi bu yüzden, burada program yaptığım için. Ama bu değişecek. Madem TRT Şeş böyle bir adım attı, bende onunla birlikte yürümek istiyorum. İnşallah her şeyin daha iyi olacağını insanlara ispat edeceğiz.

TATLISES TRT ŞEŞ’E GELMELi

Ben İbrahim Tatlıses'in programa gelmesini çok istiyordum. Bir süre önce çağırdık, albümünü bahane etmişti o zaman. Şimdi albümü de çıktı. Kürtçe bir şarkı da okudu albümünde. Onu programa tekrar çağırıyorum. Korkmasın çekinmesin TRT Şeş'e gelsin. İbrahim Tatlıses bu programa gelirse her şey biter. Başbakanımızı da misafir etmek istiyorum.

AĞABEYiMiN ÖLÜMÜNÜ GÖRDÜM

Rüyamda ileride başıma gelecek kötü şeyleri görüyorum. Bir keresinde ağabeyim Sabri'nin denizde boğulup öldürüleceğini gördüm. Ertesi gün acı haber geldi. En son kız kardeşime, "Ben Yenikapı'daki Kaya Restorant'a gidiyorum" demiş. Orada kayalıklar vardı. Bence cinayete kurban gitti. Cinayeti işleyen gemici Yunanistan'a kaçmış. Dava devam ediyor.

PERVER’iN KUZENİ

Türkiye'de Kürtçe şarkı söylemek sıkıntı oldu mu?

Olmadı. Yıl 1998'idi, ilk defa bir televizyon kanalında Kürtçe şarkı okudum. Telefonlar kilitlenmişti.

Şivan Perver'in sürgüne gitmesine sebep olan 'Mehmedo' türküsünü okudunuz değil mi?

O şarkı şehit olan Kürt bir Mehmetçiğe yazılmış ağıttır. Şivan ile amca çocuklarıyız. Şivan'ın kadın sesi olarak ben güçlüyümdür.

Şivan 34 yıldır uzakta. Ülkeye dönme vakti gelmedi mi?

Şivan Perverler'in sıla hasreti bitsin. Ülkemizi terk eden Kürt vatandaşlarımızın şartlar ne olursa olsun, ülkelerine gelsinler. Onlar da Türkiye'nin hasretiyle yanıp tutuşuyorlar.

FISTIK KIRIP SATARDIM

Bu günlere neler yaşayarak geldiniz?

Şanlıurfalıyız. Babam ayakkabı boyacılığı yaparak bizi büyüttü. 7 kardeştik. Kalabalık olduğumuz için kimse bize evini kiralamazdı. Türkçe’yi 10 yaşına kadar konuşamadım. Şöhret olmadan önce Antep'te yaşarken elle fıstık kırıp satardım.

Anne ve babanız nasıl tanışmışlar?

Bunlar 7 yıl birbirlerini sevmişler. Ayrı aşiretten oldukları için bir süre kavuşamamışlar. Annemin adı Şemse'dir, Arapça anlamı 'Güneş' demek. Babam da Arap kökenlidir. Abdülkadir Geylani Hazretleri soyundanız. Babam seyittir. Peygamber efendimizin kanındandır.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:05

İLGİLİ HABERLER