Gündem
  • 30.9.2013 15:01

Romanlar paketten umutlu

Çokyaşar, Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı Demokratikleşme Paketine ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada,  söz konusu pakette Romanların da olmasının kendilerini mutlu ettiğini belirtti.

Başbakan'ın daha önce başlattığı "Roman açılımı" ile Romanların sorunlarının ele alınmasının çok önemli ve cesur bir adım olduğunu dile getiren Çokyaşar, Romanların en önemli sorunların başında istihdamın geldiğini ve bu sorunun çözümü için devletten ciddi adımlar atmasını beklediklerini kaydetti.

Romanlara karşı bazı önyargıların kaldırılması adına yapılan çalışmalara her zaman destek verdiklerini anlatan Çokyaşar, şöyle konuştu:

"Son zamanlarda yapılan çalışmalar Romanları bir noktaya getirdi. Artık Türkiye'de Romanlar dernekleşiyor. Konfederasyon kuruyor. Kocaeli'de 20 dernek konfederasyon çatısı altında birleşti. Taleplerimizi ve Başbakan Erdoğan'ın vaadlerinin takipçisi olacağız. Demokratikleşme paketinde Romanların da olması ve Roman Dil ve Kültür Enstitüsü'nün kurulması gibi konular Romanlar için Türkiye'de bir milattır"

- "İyi bir başlangıç oldu"

İnsan Hakları Savunucuları Derneği Genel Başkanı Ali Akbaş da demokratikleşme paketini, toplumun genel olarak beklentilerini tam olarak karşılamasa da demokratikleşme ve insan hakları adına önemli bir başlangıç olarak gördüklerini ifade etti.

Paketin arkasının geleceğini tahmin ettiğini belirten Akbaş, şöyle devam etti:

"Eleştiriler elbette olacaktır, yetersiz olduğu için yapılacaktır. Özgürlük ve insan hakları anlamında herkesin beklentisini karşılamasa da giriş olarak gayet güzel bir sunumdu. Başbakan Erdoğan, 'STK'larla görüşmerler yapılarak paketin daha da genişletileceğini' söyledi. Bir çok kesim bence bu paketi olumlu bulacaktır. Andımızın kaldırılması bence bütün Türkiye için hayırlı olmuştur. Çocuklara zoraki bir dayatma ile eğitim verilmesi çok yanlış bir uygulamaydı."

Başörtüsünün kamu kurum ve kuruluşlarında serbest bırakılması ve gayrimüslimlerin inançlarını yaşamaları için çok güzel bir ortam sağlanmasının, özgürlüklerin önünü açacak ve daha da iyiye götürecek bir uygulama olduğunu vurgulayan Akbaş, kurban derisini toplama yetkisinin THK'dan alınmasının da çok yerinde bir karar olduğunu dile getirdi.

Kocaeli Barış Platformu Sözcüsü, Gazeteci Yazar Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu ise pakette önemli ve köklü değişikliklerin olduğunu söyledi.

"Kamuda başörtüsü serbestliği, andımızın kaldırılması önemli kararlar" diyen Gergerlioğlu, alevi açılımı ile ilgili çok fazla beklentinin olduğunu ancak pakette yer aldığı kadar bu beklentilerin tam olarak karşılanamadığını savundu.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 11:35

İLGİLİ HABERLER