Gündem
  • 22.7.2009 11:44

RUM BAKAN'DAN İTİRAF: KIBRIS'TA TÜRK KALMAYACAKTI !

Cuntacı İoannidis'in, planına göre bir gecede tüm Kıbrıslı Türkleri kılıçtan geçirilecek ve "Kıbrıs Türk'ü diye bir şey de kalmayacağı için, Türkiye artık Kıbrıs'la ilgilenmeyecek ve Kıbrıs'a müdahalede bulunmayacaktı".

Yunanistan'daki Albaylar Cuntası'nın emrinde hareket eden EOKA-B örgütünün lideri Nikos Sampson, Kıbrıs Cumhurbaşkanı Başpiskopos Makarios'u devirmiş, bunun üzerine Türkiye adaya müdahale etmişti.

Türkiye'nin Kıbrıs'agerçekleştirdiği Barış Harekatı'nın 35. yıl-dönümünde Rumlardan şok bir itiraf geldi. Eski Rum devletbakanı Stavros, cuntanın Kıbrıslı Türkleri yok etmeyi ve İstanbul'u almayı planladığını söyledi.

Kıbrıs'ta çözüm tartışmalarının yükseldiği bir dönemde Yunanistan'ın Ta Nea gazetesi, 1974 olayları öncesi Kıbrıs Cumhurbaşkanı Başpiskopos Makarios'un devlet bakanlığını yapan Patroklos Stavros'un makalesini yayımladı. Ankara'nın barış harekâtını düzenlemesine sebep olan olayların perde arkasını anlatan Stavros, Türkiye'nin adaya çıkmasının baş sorumlusu olarak 1967 yılından 1974'e kadar Yunanistan'da egemen olan Albaylar Cuntası'nı gösterdi.

Eski bakan, Yunanistan'daki cuntanın bütün Kıbrıs Türklerini katletmeyi planladığını ve böylece Ankara'nın adaya müdahale gerekçesi kalmayacağını düşündüğünü açıkladı. 'Türkiye'nin zaten Kıbrıs'ı işgal etmek istediğini ve Yunan subayların adada yaptığı darbenin bu müdahaleye zemin hazırladığını' savunduğunu Stavros, cuntanın lideri Dimitrios İoannidis için 'Bilinçli bir hain değildi. O, bilinçsiz bir hain idi, saf ve aptalın biri.' ifadelerini kullandı.

Eski Kıbrıslı Rum bakan, Amerika'nın da olaylardaki rolüne dikkat çekerek, "Cuntanın hamileri, Kissinger'ın adamları ve CIA Türkiye'ye haber vermişlerdi. Buna paralel olarak da bunlar, Türkiye'nin müdahale etmeyeceğine dair cuntaya teminat veriyorlardı." dedi.

HEDEF İSTANBUL'U ELE GEÇİRMEKTİ

Patroklos Stavros'un açıkladığı bir diğer ilginç detay da cuntacıların İstanbul'u ele geçirme planı oldu. Eski Rum bakan Stavros, Atina'daki askerî rejimin resmî yayın organı olarak kabul edilen Eleftheros Kosmos gazetesinin editörü Savvas Konstantopulos ile yaptığı görüşmede cunta liderini temsil eden Konstantopulos'un, Yunan subayların hücuma geçip İstanbul'u 'kurtarmaya' hazır olduğunu söylediğini yazdı.

Makalede cuntacı İoannidis'in, daha sonra Kıbrıs'ta darbe yapacak olan Nikos Sampson ile birlikte Makarios'a 'bir gecede tüm Kıbrıslı Türkleri kılıçtan geçirmeyi' önerdiği bilgisi de verildi. İoannidis'in planına göre "Kıbrıs Türk'ü diye bir şey de kalmayacağı için, Türkiye artık Kıbrıs'la ilgilenmeyecek ve Kıbrıs'a müdahalede bulunmayacaktı". Stavros, Başpiskopos Makarios'un bu teklif üzerine cuntacılara deli olup olmadıklarını sorduğunu ve ikisini de odadan kovduğunu belirtti

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:09

İLGİLİ HABERLER