Gündem
  • 28.2.2022 15:53

Rus ekonomisi büyük bir krize sürükleniyor!.. İşte rakamlar

Rusya Ekonomisi Ukrayna Saldırısının Ardından Krizin Eşiğinde

Moskova'nın yaptırımlara dayanıklı bir ekonomi hakkında konuşmasına rağmen, Putin'in askeri harekatı büyük olasılıkla yüksek maliyetlere sahip olacak.

Rusya ekonomisi, Moskova'nın Ukrayna'da askeri harekata başlama hamlesinin ardından yeni bir ekonomik krize sürüklenmekle karşı karşıya.

Rus Rublesi Perşembe sabahı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "özel operasyon" ilan etmesinin ardından dakikalar içinde ABD doları ve euro karşısında %10 düşüşle bugüne kadarki en düşük seviyesine geriledi.

ABD ve Avrupa'daki liderler, Joe Biden'ın Moskova'nın “açık saldırganlığı” olarak adlandırdığı şeye nasıl yanıt verileceğine karar vermek için Perşembe günü acil durum toplantıları düzenlerken, Batı'dan sert ekonomik yaptırımların yakında uygulamaya gireceği kesin. Ardından da yenileri gelecek..

Aylarca süren gerginliğe ve Rus kuvvetleri tarafından önemli bir asker birikimine rağmen, Putin'in Ukrayna'nın egemenliğini baltalayan ve bir “soykırım” hakkında haksız iddiaların yer aldığı son öfkeli konuşmasına kadar, Ukrayna’da bir askeri harekata kalkışacağına kimse inanmıyordu.

İlk yaptırım diliminin uygulanmasının ardından devlet televizyonunda yayınlanan haber güncellemesinde bir ekonomi muhabiri, “Acı verici olacak, ancak bunu daha önce atlattık” dedi.
Rus hükümeti, ekonomiyi herhangi bir ekonomik krizin en kötüsünden koruyacağına inandığını çünkü devlet rezervleri (630 milyar dolardan fazla) oluşturduğunu söylüyor.

Hükümet yıllık fazla veriyor - yani ne iç piyasalardan ne de uluslararası piyasalardan borç alması gerekmiyor - ve devlet borcu ülkenin GSYİH'sının %20'sinin altında.

Rusya, 2014 yılında Kırım'ı ilhak etmesinden bu yana ithal ikameci hamlesinin başarısıyla da övünüyor ve esas olarak AB'den gıda ithalatına getirilen yasak sayesinde tarım endüstrisinin gelişimine işaret ediyor.

Açık farkla ülkenin en büyük ve en önemli finans kurumu olan devlete ait Sberbank, Perşembe sabahı, "durumun herhangi bir gelişimine hazır olduğunu" ve "kaynaklarımızın korunmasını garanti altına almak için senaryolar üzerinde çalıştığını" iddia eden bir yükseliş açıklaması yayınladı. varlıklar ve müşteri çıkarları.”

Rusya Kalesi” olarak adlandırılan bu bilanço, düzenli olarak bir koruma kaynağı olarak gösteriliyor.
Ancak analistler, hem kısa vadeli hem de uzun vadeli sonuçlara işaret eden, benzeri görülmemiş bir Batı tepkisi karşısında bunun yeterli olacağına ikna olmuş değiller.

Rus eylemlerinin ciddiyeti göz önüne alındığında, Batılı politika yapıcıların Rusya'nın SWIFT finansal mesajlaşma sisteminden çıkarılmasını devreye sokan en kötü senaryo planlarının ötesine geçmesini bekliyoruz
Eurasia Group'tan Henry Rome, Nord Stream 2 boru hattının süresiz olarak devre dışı bırakılacağını söyledi.

İzvestia, ajansı döviz alım ve satımı arasındaki farkın büyüklüğü için sistemik açıdan önemli 13 bankanın web sitelerindeki verileri analiz etti. 
Böylece, 27 Şubat 21:00 itibariyle Raiffeisenbank, Promsvyazbank ve Tinkoff en büyük dolar ve euro spreadlerine sahipti: alım satım farkı 60-70 rubleye ulaştı. 
Bir Amerikan doları dışarıda 100 ruble iken, Rusya’da 85 ruble veriliyor.

Küresel ekonomiden kopmak

Birkaç büyük devlet bankasına yaptırım uygulanması muhtemeldir ve bu da onları küresel ekonomiden etkin bir şekilde koparır. Washington ve Brüksel de daha önce Rusya'ya teknoloji ihracatını engelleme olasılığının altını çizmişti
Finlandiya Bankası'nın Geçiş Ekonomileri Enstitüsü'nün aktardığı istatistiklere göre, Moskova'nın son yıllarda yüksek profilli dolardan arındırma hamlesine rağmen - para biriminde işlemlerde olası engeller beklentisiyle - Rusya'nın ihracatının yarısından fazlası hala dolar cinsinden fiyatlandırılıyor. (BOFIT). Rusya'nın ekonomik ortakları - büyük ölçüde petrol ve gaz alıcıları - Rus para birimine geçme fikrinden kaçındığı için, diğer %30'luk kısım avro cinsindendir.

Bu, Rus ekonomisini, küresel ekonomiyle başa çıkma kabiliyetini hedef alan Batı yaptırımlarının ekonomilerini ciddi olarak etkileyeceğini gösteriyor.

Ülke topraklarında  değer kaybeden ruble zaten zor durumda olan bir ekonomi üzerinde daha da fazla baskı yapacak. 
Enflasyon %8,7 ile altı yılın en yüksek seviyesinde seyrediyor ve hane halkı maliyesi on yıl öncesine göre daha kötü durumda. Devlete ait bir anketör tarafından yakın zamanda yapılan bir anket, Rus ailelerinin neredeyse üçte ikisinin tasarruflarının olmadığını söyledi.

Rublenin devalüasyonu, yalnızca yaşam standartları krizini patlatır - fiyatları muhtemelen dramatik bir şekilde yukarı itecek. Bir araştırmaya göre, ithal mallar, Rusya'da satılan günlük ürün ve yiyeceklerin yapımında kullanılan ürün ve bileşenlerin yaklaşık %75'ini oluşturuyor.

Faiz oranları

Faiz oranları şu anda %9,5 seviyesinde ve önümüzdeki haftalarda şimdiden %11 veya daha yükseğe çıkması bekleniyordu. Daha yüksek borçlanma maliyetleri, on yıllık ekonomik durgunluğun ardından birçoğu ağır borçlu olan Rus işletmelerine ve tüketicilerine kaçınılmaz olarak zarar verecektir.

Scope Ratings analisti Levon Kameryan, Rusların tasarruflarını ve varlıklarını yaklaşan ekonomik krizden korumaya çalışmaları sermaye kaçışına da yol açabileceğini söyledi.

Kameryan, ekonomik bir darbenin kapsamı açısından bilinmeyen kilit noktanın enerji akışları olduğunu da sözlerine ekledi. Rusya'nın doğal gaz ihracatının neredeyse üçte ikisi Avrupa'ya akıyor ve küresel petrol satışlarının yaklaşık yarısı - son yıllarda Moskova'nın “kale Rusya” yaptırımlarına karşı koruma sağlayan devasa gelir kaynakları.

Almanya Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Rus akışının kesintiye uğraması durumunda kışı atlatmak için depoda yeterli enerjiye sahip olduğunu söyledi. Avrupa'nın Rus enerjisini satın almayı bırakmaya karar vermesiyle ilgili şimdilik çok az konuşma var, ancak Rusya'nın herhangi bir yaptırım paketine yanıt olarak muslukları kapatabileceği veya Avrupa'yı sıkıştırmaya çalışabileceğine dair korkular var .

Scope Ratings, Rusya'nın Avrupa'ya enerji ihracatının yılda 90 milyar avro değerinde olduğunu hesapladı. Analistler, Rusya'nın akışları bozmak ve gelir kaybına uğramak için harekete geçse de geçmese de, son eylemin yalnızca Avrupa'nın Rus petrol ve gazına olan bağımlılığını azaltma yönündeki uzun vadeli hamlesinin yoğunlaşmasına yol açacağını söyledi.

Güncellenme Tarihi : 28.2.2022 16:26

İLGİLİ HABERLER