Ekonomi
  • 2.5.2017 23:03

Rus turistler akın akın Türkiye'ye geliyor

Tatili fırsat bilen Rus turistler Antalya'ya akın etti

Rusya'daki iki haftalık bayram tatili, Türkiye'ye Rus turist akınına yol açtı. Türk turizmciler, yarınki Erdoğan-Putin görüşmesinde alınacak kararlarla turist sayısının daha da artmasını umuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rus mevkidaşı Putin, yarın Rusya'nın Soçi kentinde bir araya gelecek. Görüşmenin yapıldığı gün, aynı zamanda Rus turistlerin Türkiye'ye akın ettiği bir döneme denk geliyor. Rus turist akınının nedeni ise hem bu ülkede Nisan sonu ve Mayıs başının bayram tatili olması, hem de Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerde yaşanan kriz günlerinin geride kalması.

Antalya Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Nisan 2016'da Rusya'dan Antalya'ya gelen turist sayısı 12 bin 144 iken, bu yıl aynı dönemdeki Rus turist sayısı yaklaşık 15,5 kat artarak, 188 bin 914'e çıktı. Böylece, Rus turistlerin Antalya'ya en çok geldiği yıl olan 2014'teki 210 bin 657 sayısına da yaklaşılmış oldu.

Rusların üçte biri Türkiye'ye geliyor

Yaklaşık 10 günlük bayram tatillerini fırsat bilerek Antalya'ya akın eden Rus turistlerin Türkiye'ye olan ilgisi, Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR) tarafından da doğrulandı.

ATOR'un internet sitesinde yayımlanan açıklamada, Rusya'dan yurt dışına tatile giden Rusların en az yüzde 30-35'inin Türkiye'yi tercih ettiği belirtildi.

Açıklamada fiyatların uygunluğuna dikkat çekilerek, "Mayıs başındaki tatiller için üç yıldızlı, her şey dahil konseptinde bir otelde iki kişi sekiz gece kalmak için 24 bin ruble (Yaklaşık 1500 TL) ödeyerek Türkiye'ye uçmak mümkün. Aynı şartlarda beş yıldızlı bir otelin ücreti ise 32 bin ruble (Yaklaşık 2000 bin TL)" denildi.

Rusların Avrupa'da tercih ettiği diğer ülkelerin başında ise Çek Cumhuriyeti, İtalya, Fransa, Yunanistan ve Kıbrıs geliyor.

Turizmciler Erdoğan-Putin görüşmesine kilitlendi

Türk turizmcilerinin beklentisi, Rus turistlerin Türkiye'ye ilgisinin önümüzdeki aylarda da artması yönünde. Turizmciler, Erdoğan ile Putin'in görüşmesinde alınacak kararların da Rusya'dan Türkiye'ye gelecek turist sayısını daha da yükselteceğini ümit ediyor.

DW Türkçe'ye konuşan Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı (TÜROFED) Osman Ayık, "Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkiler olumlu yönde gelişmeye devam ediyor ama halen aşılması gereken bazı ticari ve siyasi sorunlar var. Bunlar çözülürse, 2017'nin kalan döneminde de Rusya'dan ciddi sayıda bir misafir akışının olması muhtemel gibi gözüküyor" dedi.

Vize kolaylığı beklentisi

Rusya'nın Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulaması konusunda Moskova'dan adım beklediklerini ifade eden Ayık, "Türkiye, Rusya Federasyonu vatandaşlarına vize uygulamıyor. Türkiye'den son dönemde bir hamle de geldi. Rus vatandaşlarının Türkiye'deki kalış süreleri de uzatılarak, 90 güne çıkarıldı. Rusya Federasyonu da olumlu başka bir hamlede bulundu. Rusya'nın Pasifik kıyısındaki bazı noktalardan Türk vatandaşlarının vizesiz girişine izin verildi" ifadesini kullandı.

Ayık, hizmet pasaportu sahipleri ve başta Rusya ile çalışan Türk iş adamları olmak üzere büyük şirketler için vize kolaylıkları getirmeye hazır olduğunu açıklayan Rus Dışişleri Bakanlığı'nın bu yönde bir adım atmasının, iki ülke arasındaki güven bunalımının aşılmasına büyük katkı sağlayacağını belirtti.

© Deutsche Welle Türkçe

Cengiz Özbek

Güncellenme Tarihi : 3.5.2017 02:44

İLGİLİ HABERLER