Asayiş
  • 23.9.2013 18:14

Rüşvetin adı "patates"

Edinilen bilgiye göre şebekenin rüşvet olarak para dışında "fuhuş" yaptırdığı öğrenildi. Rüşvet olarak verilen paranın ise görüşmelerde "patates", "bardak" ve "karef" diye ifade edildiği öğrenildi.

İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Anadolu Yakası'ndaki bazı askeri birliklere gıda verilmesiyle ilgili yolsuzluk yapan bir şebekeye geçtiğimiz hafta operasyon düzenlemişti. Yapılan operasyonda, aralarında yüksek rütbeli subayların da bulunduğu 59 kişi gözaltına alınmıştı. Askerler, Merkez Komutanlığı'na götürülürken, sivil olan şüpheliler, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne getirilmişti.

Gözaltına alınanların güvenlik birimlerindeki işlemlerinin tamamlanmasının ardından 59 kişi dün adliyeye sevk edilmişti. Sabah saatlerine kadar süren adli süreçte 4 albay, 5 astsubayın da aralarında bulunduğu 21 kişi tutuklandı.

POLİS 15 AY ÇALIŞTI

Edinilen bilgiye göre İstanbul Mali Şube Müdürlüğü ekipleri o operasyonu yapabilmek için 15 ay takip yaptı. Yapılan fiziki ve teknik takipler neticesinde başta kuru gıda ve sebze ihaleleri olmak üzere, birçok ihalede şebekenin rekabet ortamının ortadan kaldırıldığı belirlendi. Anlaşmalı olarak ihaleye giren şirketlerin devleti zarara uğrattığı tespit edildi.

KALİTESİZ YA DA EKSİK MAL TESLİM EDİLDİ

Yapılan tespitlerde şebekenin ihalede kararlaştırılan mal dışındaki bir ürünü teslim ettikleri, kalitesi düşük yada eksik olarak teslim edilen ürünlerle ihale şartlarına uyulmadı.

RÜŞVET OLARAK PARA DA FUHUŞ DA VAR

Şebekenin yapılan bu değişikliklere karşı bazı askeri ve sivil görevlilere rüşvet olarak para verdiği, bazı kişilere de fuhuş için kadın temin ettiği iddia edildi.

67 EYLEM TESPİT EDİLDİ

Polis tarafından, soruşturma sürecinde yapılan tespitlerde, 19 farklı ihaleye fesat karıştırma eylemi, 10 farklı doğrudan alım ihalesine fesat karıştırma eylemi, 15 farklı ihalede eksik ve farklı ürün temini eylemi, 16 farklı rüşvet eylemi, 7 farklı rüşvet mahiyetinde fuhuş eylemi tespit edildiği öğrenildi.

RÜŞVETİN ADI "PATATES", "BARDAK", "KAREF"

Emniyet tarafından yapılan takiplerde firma yetkililerinin görevlilere verdikleri rüşvet için para yerine "Bardak", "Patates" ve "Karef" gibi ifadeler kullandığı da tespit edildi.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 11:46

İLGİLİ HABERLER