Dünya
  • 13.4.2017 00:09

Rusya: Suriye için ABD ile işbirliğine devam edeceğiz

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Suriye’de hava sahası anlaşması yeniden olacak. İsrail ve Filistin konusunda da tekrar çalışacağız" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov, İdlib’de düzenlenen kimyasal saldırının ardından ilk kez bir araya geldi. Moskova’da gerçekleşen kritik görüşmenin ardından iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi. Görüşmenin detaylarını anlatan Lavrov, önceki yönetimin bıraktığı sorunların üstesinden gelmeye çalıştıklarını belirtti. Görüşmede, terörle mücadeleden hiçbir ödün verilmemesi gerektiğini ifade ettiklerini belirten Lavrov, "İdlib’deki saldırıya ilişkin çok detaylı bir soruşturması yapılması gerektiği fikrimizi ilettik. Sorumluların cezalandırılması, kimyasal silahların önlendirilmesinde Suriye hükümeti ve Birleşmiş Milletler ile beraber çalışılması, tarafsız bir soruşturma yapılması gerektiğini ilettik" dedi.

DAEŞ’in yok edilmesini hedeflediklerini ifade eden Lavrov, "ABD liderliğindeki koalisyonla Suriye’de hava güvenliğini sağlama ile ilgili olarak yapılan anlaşmayı dondurduğumuzu açıklamıştık. Suriye’de hava sahası anlaşması yeniden olacak. İsrail ve Filistin konusunda da tekrar çalışacağız" diye konuştu.

TILLERSON: RUSYA-ABD ARASINDA GÜVEN ÇOK DÜŞÜK

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ise şunları kaydetti:

İki ülke arasındaki güven seviyesi çok düşük. Dünyanın önde iki nükleer gücün böyle bir ilişkisi olamaz.

İki ülke de gerilime yol açabilecek misilleme stratejilerine son vermelidir. ABD ve Rusya, düşük seviyedeki sorunların çözümüne yönelik bir çalışma grubu kurmayı kabul etti.

Her ikimiz de istikrarlı ve toprak bütünlüğünü koruyan bir Suriye istiyoruz. ABD'nin Esad'ın kimyasal saldırı düzenlediğine dair açıklaması nihaidir. Suriye rejimi ilk kez kimyasal silah kullanmıyor.

Esad, ülkesine yönelik uluslararası baskıya kendisi sebep oldu. Esad'ın düzgün bir şekilde iktidardan gitmesinin önemli olduğuna inanıyoruz. Nihai çözümün Esad'a ve ailesine bir rol biçtiğini sanmıyorum. Bunu kabul etmeyeceğiz, dünyanın da bunu kabul edeceğini sanmıyorum.

ABD donanmasının Kore yarımadasındaki manevraları planlıydı, belli bir askeri amaç gütmüyor.

Güncellenme Tarihi : 12.4.2017 22:02

İLGİLİ HABERLER