Dünya
  • 31.10.2012 20:44

Rusya Süriyeli muhaliflerden muhatap istiyor!..

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 10'uncu Rusya-Fransa Güvenlik İşbirliği Konseyi toplantısı için gittiği Fransa'da, Suriye krizindeki gelişmelere yönelik açıklamalarda bulundu.
     Şu an Suriye muhalefeti adına konuşabilecek bir kişinin olmadığını savunan Lavrov, diyalog ortamının sağlanması için muhalefetin bir müzakereci belirmesi çağrısında bulundu.
     Uluslararası oyuncuların Suriye'deki tarafları diyaloğa teşvik etmesi gerektiğini belirten Lavrov, ''Eğer hepimiz için öncelikli amaç Suriye'deki şiddetin durmasını sağlamaksa tüm ülkeler Suriye'de etkileyebildikleri gruplara tek bir şey söylemeli: Düşmanlığı aynı anda durdurun. Ama temel amaç Beşşar Esed'i devirmekse Suriye'de kan akmaya devam edecek'' değerlendirmesinde bulundu.
     Rusya'nın Suriye'deki tüm muhalif gruplarla çalıştığını söyleyen Lavrov, Suriyelilerin kendi kaderlerine kendilerinin karar vermesi gerektiğini dile getirdi.
     Suriye rejiminin elindeki Rus yapımı savaş uçaklarının bombalama eylemlerinde kullanıldığının hatırlatılması üzerine Lavrov, ''Son yıllarda bölge ülkelerine Sovyet, Amerikan ve Fransız yapımı birçok savaş uçağı satıldı. Bölge ülkelerindeki tüm savaş uçakları, bombalama eylemlerinin de dahil olduğu eylemler için kullanılıyor'' ifadesini kullandı.
     Lavrov ile görüşmelere katılan heyet üyeleri arasında yer alan Rusya Savunma Bakanı Anatoliy Serdyukov ise Fransız tarafına Il-38 tipi iki keşif uçağının, Afrika ülkelerinden Djibouti'de bulunan Fransız üssünde konuşlanmasını teklif ettiklerini açıkladı.
     Rusya'nın Fransa'dan satın alacağı Mistral helikopter gemileri de görüşmede ele alındı.
     2011'de iki ülke arasında imzalanan anlaşma çerçevesinde Rusya, ilk etapta Fransa'dan iki Mistral helikopter gemisi satın alacak. Gemilerden ilkinin 2014, ikincisinin ise 2015'de Rusya'ya teslim edilmesi bekleniyor. 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 11:33

İLGİLİ HABERLER