Dünya
  • 4.5.2024 17:48

Rusya terör saldırısı yapmaya gelen Ukrayna ajanını öldürdü

FSB memurları, Leningrad bölgesinin Gatchina bölgesinde tutuklanmaları sırasında, özel servise göre Ukrayna istihbaratı tarafından işe alınan bir terör saldırısı hazırlığındaki şüpheliyi öldürdü.

FSB'ye göre, şüpheliyi (adı verilmeyen) önce Moskova bölgesinde, zuladan "yıkım silahları" alırken gözaltına almaya çalıştılar, ancak daha sonra "silahlı direniş göstererek ortadan kayboldu." Daha sonra, özel servisin bir açıklamasında belirttiği gibi, Tosnensky bölgesindeki bir yakıt terminaline terör saldırısı düzenlemeyi planlayarak "başka bir imha silahı deposunu" ele geçirdiği sırada Leningrad bölgesinde keşfedildi. FSB'nin bildirdiğine göre, tutuklama sırasında şüpheli tekrar silahlı direniş gösterdi ve vuruldu.

İstihbarat servisi, şüphelinin Litvanya'nın Pabrade şehrinde "mayın patlayıcıları ve hafif silah ateşi konusunda eğitim aldığını" iddia ediyor. Yazışmalarında, "Ukraynalı teröristlerin" "Baltıklar'daki Ortodoks kiliselerine ve Rusça konuşan insanların ikamet yerlerine" terör saldırıları planladıklarına dair bilgi buldukları iddia edildi. İstihbarat servisi, diğer planların yanı sıra, Riga'daki bir sinemanın film gösterimi sırasında ateşe verilmesini de içerdiğini iddia ediyor. FSB'ye göre terör saldırılarının amacı Baltık ülkelerindeki "Rus olan her şeyi tamamen yok etme" arzusuydu. Şüphelinin Mart 2024'te Litvanya'dan geldiği iddia ediliyor.

RIA Novosti tarafından yayınlanan FSB videosunda şüphelinin birkaç fotoğrafı yer alıyor. Fotoğraflardan birinde Litvanya'nın Klaipeda bölgesindeki bir yerleşim yerinin adının yazılı olduğu bir tabelanın önünde duruyor. Videonun sonraki karelerinde silah sesi duyuluyor, ardından arabanın incelenmesi gösteriliyor. Videoda ayrıca bir tür sabotaj ve patlamanın tartışıldığı bir yazışma parçası da gösteriliyor. Abonenin muhatabı “orada mı yoksa burada mı” sorusuna yanıt olarak şöyle yazıyor: “Genel olarak Rusya'ya gitmeniz gerekiyor. Bunu nasıl organize edebiliriz diye düşünüyoruz."

Şüphelinin arabasında bir Stechkin tabancası, bir av tüfeği, el bombaları, bomba parçaları, belgeler ve bir cep telefonu ve Moskova'daki kiralık bir dairede İsveç SwedBank'ın Litvanya şubesine ait bir kart buldukları iddia edildi.

Güncellenme Tarihi : 4.5.2024 17:50

İLGİLİ HABERLER