Dünya
  • 11.4.2017 08:53

Rusya Türkiye'ye gözdağı mı veriyor

Rus haber ajansı Ria Novosti, Rusya Havacılık Kurumu'un havayolu şirketlerine Türkiye'ye charter seferlerinin durdurulabileceğine ilişkin mektup gönderdiği iddia edildi. Bu iddia iki gündür Rus basınında yer alıyor. Rosturizm Devlet Turizm Projesi ve Güvenlik Yönetimi Başkanı Svetlana Sergeeva ise Rosturizm’in konuyla ilgili bilgisi olmadığını söylüyor. Rus basınına göre ise yaşanan durumun nedeni Rusya'nın turizm kozunu yeniden gündeme getirmek istemiş olabileceği yönünde...

Rus haber ajansı Ria Novosti, sektördeki bir kaynağına dayandırdığı haberde bu önlemin sebebinin "Türkiye’deki zor siyasi durum" olduğunu belirtti.

'KONUYLA İLGİLİ BİLGİMİZ YOK'

Aynı zamanda, Rosturizm Devlet Turizm Projesi ve Güvenlik Yönetimi Başkanı Svetlana Sergeeva ise Rosturizm’in konuyla ilgili bilgisi olmadığını belirtti.

Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR) Başkanı Maya Lomidze, Türkiye’ye charter seferlerinin yasaklanmadığını belirterek, "Önde gelen tur operatörleri basın araçlarının resmi olarak hiçbir yerde yayınlanmayan ve eyleme geçilmesi için talimat niteliği taşımayan çalışma belgesini yayınladıklarını söylüyorlar. Uzmanlar bunun yasak olmadığını sadece önlem olduğunu ifade ediyorlar. Rosaviatsiya Türkiye’deki iç siyasi istikrarsızlık nedeniyle önlem almak istiyor" diyor.

'DURDURULMASI DÜŞÜK İHTİMAL'

Federasyon Konseyi Savunma Komitesi Başkan Yardımcısı Frants Klintseviç, Türkiye’ye charter seferlerinin durdurulmasına ilişkin haberlerin önlem olduğunu düşündüğünü söyledi. Klintseviç Facebook hesabından yaptığı açıklamada, "Bana göre, bu bilgi boş bir endişeye değil daha çok uyarıya benziyor. Bunun hemen uygulanmaya başlanacağını düşünmüyorum. Türkiye’deki olayları takip edeceğiz ve durumun hükümetin kontrolü altında olmasını ümit edeceğiz" dedi.

RUS BASINI: TURİZM KOZU GÜNDEME GETİRİLDİ

Turk Rus'un haberine göre, yaşanan duruma ilişkin Rus basınındaki genel kanı, Türkiye ile Rusya arasında son dönemde yeniden “aşılamayan sorunlar” yaşanmaya başlaması ve Moskova’nın buna tepki olarak “turizm kozunu” gündeme getirmesi şeklinde.

Yine Rus basınına göre Suriye konusunda Türkiye’nin son ABD bombardımanının ardından  “Esad’sız Suriye” tezi Moskova’nın tepkisinin nedenlerinden biri olarak yorumlanıyor.

Moskovski Komsomoltes gazetesi, "Resmi neden 'Türkiye'deki iç politik durumun ağırlaşması' diye açıklansa da, kesinlikle net olan şey Moskova bu şekilde Erdoğan'ın Trum kampına katılmasını engellemeye çalışıyor" yorumunu yaptı.

Kommersant, “charter yasağı” tehdidini yorumlarken, ABD’nin son Suriye saldırısı sonrası Türkiye ile Rusya arasında politik gerginliğin arttığını ve “Moskova’nın artık denenmiş ve tahmin edilebilen adımının” görüldüğünü yazdı.

Güncellenme Tarihi : 11.4.2017 10:52

İLGİLİ HABERLER