Dünya
  • 9.3.2021 00:07

Rusya'dan 'açık mesaj': Tepkimiz sert olur...

Yunan Pentapostgma'nın haberine göre Rusya ile Ukrayna'nın arasındaki sular giderek ısınıyor. Çatışmanın yükselecek olması ihtimali nedeniyle sivillere bölgeyi terk etmeleri çağrısı yapıldı. Ukrayna'nın yığınak yaptığını öne süren Kremlin, çok sert ifadeler kullandı. Batı'dan yardım isteyen Ukrayna ise Rusya'yı provokasyonla suçladı. Kremlin'de Rus askeri kurmayları bir toplantı gerçekleştirecek.

Rusya ile Ukrayna arasındaki gerginlik son yılların en yüksek seviyesine çıktı. İki taraf da birbirini suçlarken, savaşın fitilini ateşleyebilecek şok gelişmeler yaşandı.

Moskova, doğu Ukrayna'yı geri alma planları hakkında Kiev'e açık bir "mesaj" gönderdi."Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy, Ukraynalı savaşçılara topluca Donetsk'e saldırmalarını emrederse, Rusya, Rusça konuşan demokrasileri savunmaya hazır olacak."

Bu cümleler, Rus Duması'nın savunma komitesinin ilk başkan yardımcısı Alexander Şerin tarafından kuruldu.

Şerin, "Tartışılmaz kanıtlara ve Ukrayna silahlı kuvvetlerinin sınır yakınında yabancı danışmanlarla birlikte asker yoğunlaştığına dair bilgilere ulaşırsak, Minsk anlaşmaları ihlal edildiği için derhal ve sert tepki vereceğiz” dedi.

Rus milletvekili ayrıca yüz binlerce Donetsk sakininin zaten Rus pasaportu aldığını ve Rusya'nın vatandaşlarını koruyacağını söyledi.

Rusya Liberal Demokrat Partisi lideri Vladimir Zirinovski, Ukrayna'nın Donetsk Halk Cumhuriyetlerine yönelik bu baharda "saldırı gerçekleştireceğini beklediğini" söylemişti.

Habere göre, Ukrayna silahlı kuvvetlerinin temas hattında Ruslara yönelik bombardımanlarını artırmasıyla çatışmada aktif bir tırmanma yaşanıyor.

SİVİLLERE UYARI

Sivil nüfusu ve bölgenin altyapısını korumak için, 3 Mart'tan itibaren Rus Halk Milislerinin savaşçıları, insanları yaklaşan çatışma nedeniyle bölgeden ayrılmaları için uyaracak.

Alınan bilgilere göre, Kremlin'de durumu değerlendirmek ve Rus ordusuna gerekli tüm talimatların verilmesi için Rus askeri liderliği yetkilileriyle bir toplantı yapılacak.

Ruslar, komuta noktalarının ve hassas silahların tahkimatlarının yanı sıra askeri teçhizatın Ukrayna İHA uçuşlarına karşı çeşitlendirilmesine odaklandı.

Ukrayna gönüllü istihbarat topluluğunun, Rus faaliyetinin, Donetsk'teki yeni düşmanlıkların tırmanmasının, Rus askeri yönetiminin çeşitli beklentilerinden kaynaklandığına inanmaları için ellerinde nedenleri bulunuyor.

UKRAYNA YARDIM İSTEDİ

Ukrayna Cuma günü yaptığı açıklamada, Rus destekli ayrılıkçılarla yeniden çatışmanın ülkenin doğusunda zaten kırılgan olan ateşkesi baltaladığını söyledi ve Batılı destekçileri müdahale etmeye çağırdı.

Geçtiğimiz Temmuz'da çatışmanın durmasının kararlaştırılması, 2014'te Kremlin'in Kırım'ı ilhak etmesiyle başlayan ve 13 binden fazla can alan acı savaşa bir çözüm bulma umutlarını artırmıştı

RUSYA, UKRAYNAYI SORUMLU TUTTU

Moscow Times'ın haberine göre, Ukrayna cumhurbaşkanlığı ofisi başkanı Andriy Yermak, "Son haftalarda ihtilafta bir artış gördük." dedi.

Brüksel merkezli Avrupa Politika Merkezi düşünce kuruluşunun düzenlediği bir konferansta Yermak, "Bu, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine yönelik, ateşkes rejimini sona erdirmek için yürütülen kasıtlı bir provokasyondur" dedi.

Şubat ortasından bu yana sekiz Ukraynalı asker öldürüldü. Kiev çatışmalardan Moskova ve ayrılıkçı liderleri sorumlu tuttu ve onları yasaklı askeri teçhizat kullanmakla suçladı.

Çatışmayı çözmek için Şubat 2015'te imzalanan Minsk II anlaşması kapsamında tanklar ve büyük kalibreli havan topları gibi ağır silahlar yasaklandı.

Yermak, aralarında Fransa, Almanya ve ABD'nin de bulunduğu Batılı aracıları anlaşmazlığı çözmek için "çabalarını artırmaya" çağırdı.

 

Kiev ve Batılı müttefikleri, Rusya'yı ayrılıkçıları desteklemek için asker ve silah göndermekle suçladığını iddia ediyor. Moskova bu iddiayı reddediyor.

RUSYA, UKRAYNA'YI SORUMLU TUTTU

Bu haftanın başlarında Kremlin, cephe hattında "artan gerilimden derin endişe duyduğunu" söyledi ve çatışmanın tırmanmasından Ukrayna güçlerini sorumlu tuttu.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, "Giderek daha fazla Ukrayna tarafından yapılan bombardımanlar kaydediyoruz," diyerek, Kiev'i savaşı sona erdirmek için anlaşmalara uymaya çağırdı.

Avrupa Konseyi başkanı Charles Michel, bu hafta Ukrayna'ya yaptığı ziyarette, AB'nin çatışmadaki rolü nedeniyle Rusya'ya karşı ekonomik yaptırımları kaldırma planı olmadığını söyledi.

Michel, Rusya'nın savaşı sona erdirmek için "Ukrayna'nın olumlu adımlarına" karşılık vermediğini söyledi ve Moskova'yı "arabulucu değil, bu çatışmanın tarafı" olarak nitelendirdi.

Güncellenme Tarihi : 9.3.2021 00:27

İLGİLİ HABERLER