Gündem
  • 14.3.2021 12:34

Rusya'dan ‘Milli Muharip Uçak’ ve Su-57 teklifi

‘Milli Muharip Uçak’ için Rusya’dan flaş mesaj! Dünyanın gözü Türkiye'ye döndü

Dağlık Karabağ'da Azerbaycan'nın zaferinde Türk SİHA'larının büyük rol oynamasının ardından dünyanın gözü Türkiye'nin yerli ve milli savunma sanayii ürünlerine döndü. Son olarak Türkiye'nin milli muharip uçağı için Rusya'dan teklif geldi. Rusya Federal Askeri ve Teknik İşbirliği Teşkilatı Sözcüsü Valeria Reshetnikova, 'Milli Muharip Uçak' için Türkiye ile iş birliği için mesaj yolladı.

Türkiye'nin askeri sanayi alanında yürüttüğü milli hamle sürüyor. İHA/ve SİHA'lar ile havacılık alanında sağlam bir tecrübe elde eden Türkiye kısa zamanda bu alandaki en önemli ülkelerden biri haline geldi. İHA/SİHA'ların ardından Türkiye'nin bir diğer hedefiyse Milli Muharip Uçak (MMU).

Bu alanda yürütülen çalışmaların vücut bulmasıyla ortaya çıkan TUSAŞ TF-X Muharip uçağın 2025 yılında teslim edilip uçuşunun yaptırılması planlanıyor.

Türkiye'nin bu alandaki çalışmaları devam ederken, havacılık alanındaki üretici anlamında önemli ülkelerden biri olan Rusya'dan Türkiye'ye "Üretimde destek" mesajı geldi.

Türkiye'nin MMU-TF-X üretimi çalışmaları devam ediyor. Fizibilite çalışmalarının yanı sıra Ar-Ge ve paça konularında önemli adımlar atılırken, üretimde iş birliği konusunda Rusya'dan Türkiye'ye destek mesajı geldi.

"DESTEK VERMEYE HAZIRIZ"

Rusya Federal Askeri ve Teknik İşbirliği Teşkilatı Sözcüsü Valeria Reshetnikova Rusya'nın daha önce Türk TF-X beşinci nesil avcı uçağını geliştirme programına katılmaya hazır olduğunu belirtti.

Sözcü Reshetnikova "Türk tarafı uzun süredir kendi TF-X beşinci nesil savaş uçağını geliştirme projesini sürdürüyor. Rusya bu program kapsamında işbirliği olasılığını değerlendirmeye hazır olduğunu." dedi.

SU-57 İÇİN GÖRÜŞME

Valeria Reshetnikova, yaptığı açıklamada Rusya'nın Su-35 ve Su-57 savaş uçaklarının olası teslimi konusunda Türkiye ile görüşmeye hazır olduğunu da söyledi.

MMU ÜRETİM, TESLİMAT VE UÇUŞ TAKVİMİ

Milli Muharip Uçak'ın çalışmaları devam ederken TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, projenin takvimine ilişkin Sputnik'e değerlendirmelerde bulunmuştu.

Kotil "5'inci nesil avcı uçağımız MMU'nun, 18 Mart 2023 yılında hangardan çıkışını gerçekleştireceğiz. MMU, 2025'te ilk uçuşunu yapacak, 2029'da ise Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmesini öngörüyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

MİLLİ MUHARİP UÇAK'IN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

21 metre uzunluğundaki savaş uçağının kanat açıklığı ise 14 metre, 6 metre de yüksekliği bulunuyor.

İtiş Gücü: 2 x 27.000 lb

Tavan İrtifa: 55.000 ft

Maks Hız: 1.8 Mach

PROJE HAKKINDA

TF-X Projesi ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın 2030'lu yıllardan sonraki muharip uçak ihtiyacının yurt içinde özgün tasarım modeli ile karşılanması amaçlanmaktadır.

Yerli sanayinin azami düzeyde kullanılarak özgün tasarım faaliyetlerinin tamamlanması hedeflenmektedir. İlk uçuşun 2023'te yapılması planlanmakta olup, uçağın prototipinin bu süreler içerisinde tamamlanması hedeflenmektedir.

Milli havacılık firmamız TUSAŞ (TAI) ile Projenin I. Dönem, I. Aşaması olan "Ön Tasarım" faaliyetleri için sözleşme imzalanmış olup, proje takvimine göre gerekli faaliyetlerin icrasına devam edilmektedir.


 

Güncellenme Tarihi : 15.3.2021 14:02

İLGİLİ HABERLER