Dünya
  • 2.4.2021 15:36

Rusya'dan NATO ve Ukrayna'ya savaş uçarısı

Kremlin'den Ukrayna krizi ile ilgili yeni açıklamalar geldi. Açıklamada Ukrayna'ya yapılacak herhangi bir NATO askeri sevkiyatının bölgedeki tansiyonu yükselteceği vurgulandı. Aynı açıklamada doğu Ukrayna'daki durum "iki taraf için de korkutucu" sözleri ile tanımlandı ve "Bölgede bolca provokasyon yapılıyor" denildi. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı ise Rusya'nın yasa dışı ilhak ettiği Kırım'da asker alımı yapmasını kınadı.

Rusya ile Ukrayna arasındaki Donbas gerilim tırmanmaya devam ediyor!

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, gazetecilerin Ukrayna’nın Donbas’taki durumun gerilmesi halinde ABD ve NATO’dan askeri destek istemesiyle ilgili soruları cevaplandırdı.

Peskov, "Rusya sınırı yakınında böyle bir senaryonun gelişmesi gerginliğin daha da artmasına neden olacaktır. Elbette bu, Rusya tarafının kendi güvenliğini sağlaması için ilave tedbirler almasını gerektirir. Rusya gerekli bütün önlemleri alacaktır." ifadelerini kullandı.

Rusya’nın düşman olduğu konusunu gündeme getirmenin kabul edilemez ve uygunsuz olduğuna işaret eden Peskov, "Rusya hiç kimseyi tehdit etmez ve hiçbir zaman tehdit etmedi. Aslında bizim tutumumuz buna dayanmaktadır." dedi.

Peskov, Ukrayna’nın doğusundaki temas hattındaki gergin durumu "çok korkutucu" şeklinde nitelendirerek, Ukrayna silahlı kuvvetlerinin çok defa provokasyon gerçekleştirdiğini öne sürdü.

Rusya, böyle bir durumun gerçekleşmesi durumunda kendi güvenliğini sağlamak adına sınır bölgesinde ekstra önlemler alınacağını bildirdi.

Aynı açıklamada Ukrayna'daki durum "iki taraf için de korkutucu" sözleri ile tanımlandı.

Açıklamada ayrıca "Bölgede bolca provokasyon yapılıyor" ifadesi yer aldı.

UKRAYNA'DAN 'KIRIM' KINAMASI

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı ise Rusya'nın yasa dışı ilhak ettiği Kırım'da asker alımı yapmasını kınadı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, askere alımın uluslararası hukuku ve 1949 4. Cenevre Konvansiyonu'nu ihlal ettiği kaydedildi.

Rusya'nın Ukrayna vatandaşlarını askere alarak savaş suçu işlediği belirtilen açıklamada, Ukrayna'nın Rusya'nın Yarımada'da gerçekleştirdiği askere alımı kınadığı belirtildi.

Açıklamada, Rusya'nın 2015'ten bu yana 12 kez alım yaparak 28 bin kişiyi yasa dışı olarak silah altına aldığı vurgulanarak, 1 Nisan'da yeni bir alımın başladığı hatırlatıldı.

Uluslararası topluma, Rusya'ya siyasi ve diplomatik baskıyı artırma çağrısında bulunulan açıklamada, Ukrayna'nın Rusya'nın uluslararası hukuku ihlallerini belgelemeye devam edeceği kaydedildi.

Güncellenme Tarihi : 2.4.2021 15:39

İLGİLİ HABERLER