Ekonomi
  • 1.9.2008 03:20

RUSYA'DAN TÜRK ÜRÜNLERİNE SIKI DENETİM ENGELİ!..

Alınan bilgiye göre, Rus gümrük yetkilileri, Avrupa’nın çeşitli lojistik merkezlerinden Rusya’ya ihraç edilen ürünlerin arasında yer alan Türk üretimi ürünlere zorluk çıkarmaya başladı. Avrupa’daki lojistik merkezlerden Rusya’ya TIR’larla ihraç edilen ürünlerin kontrolü sırasında Türk ürünlerine rastlanırsa, bu TIR’lar özel bölümlerde ayrıntılı denetimlere tabi tutuluyor ve zorluk çıkartılıyor.

SIKINTILAR ARTIYOR

Çok kısa sürede çözülmesi gereken gümrük işlemleri günler sürüyor. Bu nedenle dünyanın büyük markaları Türkiye’de ürettikleri ürünleri Rusya’ya ihraç etmekte sıkıntı çekince, bu ürünleri Rusya’ya göndermemeye başladılar. Bu da Türkiye’de üretilen ünlü markaların ürünlerinin ihracatında sıkıntıları beraberinde getiriyor. Pekin’de Çin Ticaret Bakanı Chen Deming ile görüşen Devlet Bakanı Tüzmen, Rusya’nın yeni engeli ile ilgili soruları cevaplandırdı.

TARİFE DIŞI ENGEL

Tüzmen, sadece Türkiye’den gelen ürünlere değil, Avrupa’nın lojistik merkezlerinden gelen kargoların içindeki Türk ürünlerine de zorluk çıkarıldığını ifade ederek, “Avrupa’dan gelen bu ürünler ayrıntılı denetime tabi tutuluyor, ikinci kez kontrol ediliyor. Bu ürünlerin Rusya pazarına girişi geciktiriliyor. Türkiye’de dünya markaları için üretilen ürünlerin ihracatında da sıkıntı yaşanıyor. Bu uygulamadan hem Türk ihracatçısı hem söz konusu marka hem de Rus ithalatçısı zarar görüyor. Rusya’nın uygulaması tam anlamıyla tarife dışı engeldir’’ dedi.

ÖNLEM ALINACAK

Bu sorunların çözülmesi için girişimleri sürdürdüklerini belirten Tüzmen, mütekabiliyet esasına dayalı olarak önlemlere hemen başlayacaklarını söyledi. Tüzmen, sorunların bir an önce çözülmesini istediklerini, bu yıl 38 milyar dolar seviyesine ulaşmasını bekledikleri dış ticaret hacmini daha da artırmayı hedeflediklerini belirtti.

PEKiN-MERSiN TREN YOLU’NU HAREKETE GEÇiRELiM

Çin’de temaslarda bulunan Kürşad Tüzmen, Çin Ticaret Bakanı Chen Deming ile Ticaret Bakanlığı binasında biraraya geldi. Tüzmen, Avrupa ile Çin arasındaki tarihi İpek Yolu’nu canlandırmak gerektiğini belirterek, “Pekin-Mersin Tren Yolu Projesi’ni harekete geçirelim. Bu zaten en kısa, ekonomik ve tarihi bir yol” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün önümüzdeki aylarda Çin’e gideceğini ifade eden Tüzmen, Çin ile Türkiye’nin stratejik ortaklık anlaşması olduğunu söyledi. Tüzmen, 2007’de Çin’e ihracatın 1 milyar doları aştığını, bundan sonraki hedefin 20 milyar, ardından da 50 milyar dolar olduğunu bildirdi. Irak’ta Çinli bir firmanın petrol konusunda çalışmalara katıldığını hatırlatan Tüzmen, “Çin’in üstlendiği bu projeye TPAO’nun da ortak olmasını istiyoruz” dedi.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 06:39

İLGİLİ HABERLER