Dünya
  • 10.5.2013 00:24

"Rusya'nın Suriye desteği İsrail'i zora sokar!.."

RESMİ temaslarda bulunmak üzere İtalya'nın başkenti Roma'ya bulunan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya'dan Suriye'ye gelişmiş füze savunma sistemleri gönderilmesini İsrail'in güvenliği açısından, 'Potansiyel istikrar bozucu' olarak niteledi.

İki bakan yaklaşık bir saat süren ikili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. John Kerry, ABD-İtalya ilişkilerine yönelik yapılan açıklamaların ardından soru-cevap kısmında Amerikan basınında çıkan, Rusya'nın Suriye'ye füze savunma sistemleri satmaya hazırlandığına ilişkin iddialar üzerine, 'Suriye'de bu tür savunma sistemlerini İsrail'in güvenliği için ne anlama geliyor?' yönünde bir soru üzerine, daha önce de kaygılarını dile getirdiklerini yineleyen Kerry, "Potansiyel istikrar bozucu" diyerek, Rusya'nın Suriye'ye askeri yardım yapmamasını tercih ettiklerini söyledi.

Suriye'de bir uzlaşmaya varılamazsa, yaşanan insani krizin daha kötü boyutlara ulaşacağını ve orada var olan kimyasal silahların yanlış insanların eline geçebileceği uyarısında bulunan Kerry, "Biz bu katliamın sona ermesini istiyoruz" dedi. Kerry'nin İtalyan mevkidaşı Bonino da ABD'yle aynı fikirde olduklarının altını çizdi.

KERRY YENİDEN ORTADOĞU'YA GİDİYOR

Kerry, İtalya ziyareti sırasında 21-22 Mayıs tarihlerinde tekrar Ortadoğu'ya gideceğini açıkladı. İsrailliler ve Filistinlilerin yeniden müzakerelere başlama isteği konusunda ciddi olduklarına inandığını dile getiren Kerry, Mahmud Abbas ile Benjamin Netanyahu ile ayrı ayrı buluşacağını belirtti.

John Kerry, bölgesel sorunları değerlendirmek üzere, Ürdün Dışişleri Bakanı Nasser Judeh, İsrail Adalet Bakanı ve barış görüşmeleri temsilcisi Tzipi Livni, Orta Doğu Dörtlüsü Temsilcisi Tony Blair ile de Roma'da ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirdi. Ortadoğulu temsilcilerle yapılan görüşmelerin Roma'da olmasının, ABD'nin yeni İtalyan hükümetine verdiği desteği ortaya koyduğu anlamına geldiği belirtiliyor.
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:29

İLGİLİ HABERLER